Beslut om åtal gällande grovt miljöbrott
Två personer åtalas för miljöbrott efter att ha dumpat sopor i Laxå. Utredningen är omfattande och det är en brottslighet som ger stora vinster åt kriminella aktörer.
Polis och åklagare har tillsammans jobbat på bred front i detta ärende som succesivt har vuxit till en av de största miljöbrottsutredningarna i Sverige.
Polisens del i utredningen är omfattande och handlar om att man runt om i hela Mellansverige har genomfört allt från stora komplexa brottsplatsundersökningar, omfattande telefontömningar till analyser av beslagtaget material och spår i miljön.
- För att kunna göra detta har polisen använt olika specialistkompetenser som är avgörande för den här typen av utredningar, säger Marie Forssten som är tillförordnad chef för regionala utredningsenheten i polisregion Bergslagen. Från polisens sida kan vi konstatera att det här är en brottslighet som genererar stora brottsvinster för kriminella aktörer och vi kan se att den här typen av brottslighet ökar.
För att säkra bevis har polisen
- Genom flygövervakning kartlagt de olika platserna där sopor har dumpats
- Genomfört en stor mängd analyser för att se hur dumpningen har påverkat miljön
- Utfört ett omfattande arbete med husrannsakningar och brottsplatsundersökningar på aktuella platser runt om i landet
- Gjort närmare 300 olika beslag
- Tömt och analyserat hundratals olika IT-lagringsmedia, såsom mobiltelefoner, datorer och Ipads
- Hållit flera hundra förhör
I polisregion Bergslagen är en dumpningsplats i Laxå kommun föremål för åtalet där två personer är åtalade för miljöbrott av normalgraden och inte grovt som först angavs i texten.
För mediala frågor, kontakta 010-567 05 56