Sök

Start för rättegång med stora mängder narkotika och vapen

Polisregion Bergslagen har drivit ett ärende med bland annat 38 vapen och stora mängder narkotika.

I dag den 11 december inleds rättegången mot tre personer misstänkta för bland annat synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

De tre misstänkta, två män och en kvinna, greps efter en spaningsinsats i Södertälje i våras. Utredningen har genomförts av polisen i region Bergslagen inom den särskilda händelsen Frigg.

Det var den 25 april i år som flera personer kunde gripas efter en omfattande spaningsinsats riktad mot personer inom nätverket Foxtrot. Spaningen var riktad mot ett garage dit en kvinna anlände för att möta upp en man. Efter att ha sammanträffat med mannen i garaget lämnade kvinnan platsen i bil. Då hon stoppades en bit därifrån påträffades cirka två kilo narkotika i bilen och hon grips på platsen. Samtidigt grips mannen som kvinnan träffade i garaget.

Stora beslag av vapen och narkotika

Vid den husrannsakan som därefter genomfördes i garaget hittade polisen stora mängder narkotika och vapen, bland annat 95 kilo kristall, amfetamin och ketamin samt drygt 10 000 MDMA-tabletter. I garaget fanns också totalt 38 vapen, varav fem automatvapen och 33 handeldvapen. I utrymmet påträffades även en väska med sprängmedel. En tid efter insatsen greps ytterligare en man som hyrt garaget.

Då kvinnan greps togs en telefon som hittades i bilen i beslag. I telefonen fanns krypterade chattar där det framgick hur hon på uppdrag cirkulerat i hela landet för att hämta och lämna varor. Detta hade under första halvåret skett vid över 200 tillfällen. Varorna kvinnan hanterat misstänks avse narkotika och sprängmedel.

Södertälje är en ort dit hon ofta dirigeras för att hämta varor som ska levereras. Den person som beordrar kvinnan misstänks vara Rawa Majid, ledaren för Foxtrot-nätverket. Rawa Majid är häktad i sin utevaro.

Tre personer åtalas

Personerna som nu åtalas är en man född 1995 som åtalas misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor grovt brott. Mannen är medborgare i ett utomeuropeiskt land.

En man född 1976 åtalas också han för synnerligen grovt vapenbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, grovt narkotikabrott samt synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen är medborgare i ett mellaneuropeiskt land.

Den tredje personen som åtalas är kvinnan som greps inledningsvis. Hon åtalas för medhjälp till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor grovt brott, grovt narkotikabrott samt försök till grovt narkotikabrott. Kvinnan är svensk medborgare.

- Ärendet är resultatet av ett fantastiskt bra teamarbete inom polis och övriga rättsväsende som visar på vikten av att jobba offensivt mot den synnerligen allvarliga brottsligheten som vi drabbats av de senaste åren. Nu är det upp till tingsrätten att avgöra ärendet, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef och kommenderingschef i den regionala särskilda händelsen Frigg i polisregion Bergslagen.