Sök

Farmaceut i Värmland åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott

Åklagarkammaren i Karlstad har i dag väckt åtal mot en 53-årig farmaceut från Värmland för såväl synnerligen grovt narkotikabrott som tillkommande ekonomiska brott, grovt bedrägeri samt trolöshet mot huvudman.

Farmaceuten har på sin arbetsplats förfalskat recept och kunnat plocka ut stora mängder narkotikaklassade tabletter, i huvudsak Oxycontin i mycket hög styrka. Oxycontin innehåller opioden Oxykodon och är starkt beroendeframkallande. Genom att i huvudsak använda sig av så kallade frikortskunder där kostnaden för medicinen betalas av högkostnadsskyddet via regionen. Farmaceuten har därför kunnat ta ut medicinerna utan att betala för dem, utan Region Värmland har fått stå kostnaden. Vidare åtalas mannen för att ha gjort falska återköp.

Mannen vidgår att han olovligen gjort en del förskrivningar och tagit ut mediciner. Medicinerna har han sett till att de levererats till behövande i Syrien. Några detaljer kring dessa leveranser har han inte lämnat; istället har utredningen kunnat visa att mannens fingeravtryck hittats på tablettkartor med Oxycontin som tagit i beslag i ett narkotikaärende i Örebro.

Vidare har mannens ekonomi gåtts igenom varvid man funnit att han under brottstiden hanterat mer än 1,8 miljoner kronor på sina konton utöver lagligen förklarliga inkomster, trots skulder och löneutmätning hos Kronofogden. Åklagaren har därför yrkat att en beräknad brottsvinst ska förverkas från honom.

Mannen är sedan tidigare dömd för liknande brottslighet i Norge.

Målnummer i Värmlands tingsrätt, B 3253-23

Information till media: Ansvarig åklagare är tillgänglig via telefon för korta kommentarer under dagen den 4 januari 2024 mellan kl. 13.00 och 14.00 på 010-56 25 175.