Sök

Över 7 000 bilister kontrollerade i Bergslagen

Under polisens nationella trafikvecka upptäcktes över 40 påverkade bilister på de regionala vägarna i Bergslagen. Samtidigt kontrollerades 7 003 bilister totalt.

Varje år har Polismyndigheten flera nationella trafikveckor på våra vägnät med syfte att stoppa och motverka brott samt jobba brottsförebyggande och trygghetsskapande. Mellan den 10 till 16 juni var det dags igen. Denna gång med fokus på alkohol och narkotika i trafiken.
Totalt utfördes 7 003 LAU-kontroller i region Bergslagen fördelat på följande vis:

Värmland: 3 168

Dalarna: 2 025

Örebro: 1 810

Av dessa rapporterades 19 bilister för rattfylleri och 22 för drograttfylleri. Tjugo bilister erbjöds hjälp via SMADIT, av dem tackade sju ja.

Polisen erbjuder arbetssättet SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken) till de som ertappats med att framföra ett motordrivet fordon på väg eller sjö under påverkan av narkotika eller alkohol. Det innebär att den misstänkte föraren ges möjlighet till att frivilligt få kontakt med beroendevården för att få hjälp med sitt missbruk. Med SMADIT vill man även minska återfallsrisken till den här typen av agerande.

Förutom de rapporterade påverkade förarna upptäcktes även en del annan brottslighet. Totalt uppdagades en stöld (Värmland), sexton narkotikabrott, en efterlyst person samt fyra personer som omhändertogs enligt utlänningslagen i Örebro län då de inte hade laglig rätt att vistas i landet.

Flera ordningsböter skrev även ut, så som vid hastighetsöverträdelser, körförbud av fordon, felaktig lastsäkring med mera.

Statistik över trafikvecka

Län Antal LAU-kontroller RF Alkohol RF Droger Stöld Narkotika
Värmland 3 168 7 10 1 7
Dalarna 2 025 4 3 0 2
Örebro 1 810 8 9 0 7