”Ska inte känna sig trygg att sälja narkotika på sociala medier”
Med hjälp av bevisprovokation fick polisen i Hälsingland en person att sälja narkotika till en polis. Personen, en man i 30-årsåldern, åtalas nu för flera fall av narkotikabrott.
Polisen har länge känt till att sociala medier är en viktig mötesplats för säljare och köpare av narkotika. Ny lagstiftning, som trädde i kraft under sommaren 2023, höjde straffsatsen för försäljning av narkotika och har gjort det lättare för åklagare att fatta beslut om, och polis att aktivt arbeta med, så kallad bevisprovokation.
– Vi har inte agerat på de här arenorna så mycket som vi kanske velat. Den nya lagstiftningen gör det möjligt för oss att arbeta med bevisprovokation och för åklagare att fatta det beslutet, säger Thomas Lundqvist förundersökningsledare i Bollnäs.
Polisen fick uppgifter om ett konto på Snapchat
Under vintern har polisen i Hälsingland arbetat med ett ärende där bevisprovokation använts.
– Polisen fick uppgifter om ett konto på Snapchat där det gick att köpa narkotika. Tillsammans med en offensiv åklagare satte vi upp en plan för hu vi kunde agera mot det här kontot och vi fick ett beslut från åklagaren om bevisprovokation, säger Thomas Lundqvist.
Polisen skapade ett konto på Snapchat för att agera köpare och tog kontakt med säljaren. Säljaren beskrev aktivt om vad som fanns till försäljning och en tid och plats gjordes upp mellan säljaren och den figurerade köparen.
– Helt plötsligt stod en polis med en påse med vitt pulver i näven. Säljaren, en man i 30-årsåldern, greps av kollegor som fanns i närheten, säger Thomas Lundqvist.
"Vi kommer fortsätta arbeta på det här sättet"
Ingripandet ledde till en husrannsakan där mer narkotika hittades. Mannen som greps anhölls av åklagare misstänkt för narkotikabrott genom att ha bjudit ut narkotika till försäljning, narkotikabrott i överlåtelsesyfte och narkotikabrott innehav och häktades senare. 4 april hålls rättegången.
– Vi kommer att fortsätta att arbeta på det här sättet och försvåra försäljningen av narkotika på sociala medier. I årtionden har vi arbetat med klassisk gatuspaning, men försäljningen har fortsatt ändå. Man ska inte kunna känna sig trygg bara för att man säljer narkotika under ett alias på sociala medier, säger Thomas Lundqvist.