Sök

Drygt 6 500 nykterhetskontroller under trafikveckan i Mitt

Mellan den 10 och 16 juni genomförde polisen en nationell trafikvecka med fokus på nykterhet. I region Mitt kontrollerades drygt 6 500 personer.

Alkohol och droger är en av de vanligaste orsakerna till allvarliga olyckor i trafiken. Att kontrollera nykterhet är därför en nyckelåtgärd för polisen i syfte att nå målen i Nollvisionen, att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.

Sammanlagt genomfördes 6 546 nykterhetskontroller i region Mitt. 20 personer rapporterades för rattfylleri och 61 personer för drograttfylleri.

– Alkohol eller droger är en oacceptabel kombination, tyvärr har vi även den här gången upptäckt bilförare som kör onyktert och därmed utsätter både sig själva och andra för livsfara. Att ha nationella trafikveckor är ett bra sätt att kraftsamla, men polisen finns i trafiken alla dagar i veckan året om för att upptäcka personer som bryter mot gällande trafikregler och för att göra våra vägar säkrare, säger Conny Salestedt, samordnare för trafiken i region Mitt.

Övrig brottslighet

Förutom rattfylleri och drograttfylleri upptäcktes också annan brottslighet vid kontrollerna, bland annat en stöld, ett vapenbrott och 57 narkotikabrott. Polisen hittade också sex efterlysta personer.

– När vi gör kontroller kan vi förutom trafikbrott också upptäcka andra brott. Polisen har hittat en del narkotika, stulna fordon, körkortslösa förare, upptäckt penningtvättbrott och gjort återtagande av brottsvinster såsom fordon och tillhörigheter för kriminella personer, avslutar Conny Salestedt.