Sök

Fleråriga fängelsestraff för narkotikahandel på Darknet

En 38-åring med nära band till tongivande kriminella nätverk dömdes på onsdagen i Stockholms tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt penningtvättsbrott och dopningsbrott till åtta år och nio månaders fängelse.

Hans kurir, en 50-årig man, döms även han för synnerligen grovt narkotikabrott, men även grovt barnpornografibrott, till sex år och nio månader i fängelse.

– En avgörande del har varit vår kartläggning av personernas olika transaktioner och tillgångar, säger Sofie Holmqvist, biträdande chef för utredningsenheten vid Noa.

Den 38-årige mannen har varit en central profil inom den nätverksrelaterade brottsligheten. Försäljningen skedde via bland annat köp- och säljsajten Flugsvamp 4.0 på Darknet.

Betalningen från narkotikaförsäljningen gick till ett stort antal konton och i några fall via en pantbank. Syftet var att dölja att pengarna kom från narkotikaförsäljningen.

Den 50-årige mannen anlitades som distributör av narkotika genom att han tog emot, transporterade och packade narkotika samt postade den till köpare i hela landet. Vid en husrannsakan i mannens lägenhet i Skåne hittades en större mängd narkotika och övergreppsmaterial.

– Utredningen visar tydligt hur den organiserade brottsligheten utnyttjar de finansiella systemen för att gömma och kanalisera sina brottsvinster, säger Sofie Holmqvist.

I 38-åringens lägenhet på Södermalm gjordes IT-beslag som kopplade honom till försäljning av bland annat narkospreparatet ketamin, amfetamin, hasch, MDMA och tramadoltabletter.

Bland de värdesaker som togs i beslag av 38-åringen fanns kontanter, dyrbara klockor, smycken, en motorbåt och en bil. Strax över tre miljoner kronor av det värdet förverkas enligt domen.

38-åringens lägenhet är belagd med kvarstad. 38-åringen döms även för dopningsbrott, efter preparat som hittades i hans lägenhet i centrala Stockholm.