Sök

Polisregion Nord välkomnar 72 nya poliser idag

Blommor och klaffar på ett bord.

Fredagen den 1 december firades det runt om i landet när totalt 806 polisaspiranter avslutade sin utbildning. På måndag väntar den första arbetsdagen som polisassistenter. Bild: Polisen.

Idag avslutade 72 polisaspiranter i polisregion Nord sin utbildning och de firades därmed med pompa och ståt.

– För mig är det en högtidsdag att möta de nya polisassistenterna och deras anhöriga. Att få välkomna dem till i min mening värdens bästa jobb, säger Josef Wiklund, Polisområdeschef i Västernorrland.

Totalt handlar det om 806 polisaspiranter i Sverige som idag avslutar sin utbildning och därmed kan kalla sig polisassistenter. 729 av dem har gått grundutbildningen till polis och 77 har gått den funktionsinriktade polisutbildningen. 345 är kvinnor och 461 är män.

– Polisen står inför många utmaningar och vi måste bli fler polisanställda för att möta dessa. Därför att det extra viktigt och inspirerande att ta emot alla nya arbetskamrater som möjliggör att vi kan påverka samhället i den riktning som förväntas av oss som myndighet, säger Josef Wiklund.

– Som ny polis kliver du ut i yrkeslivet med bra grundläggande förutsättningar att axla ett av de mest komplicerade och viktiga jobb du kan ha. Samtidigt är det erfarenheten som varje arbetskamrat bygger på som gör var och en till de bästa brottsbekämparna. Utvecklingskurvan är brant de första åren och snabbt förväntas alla nya poliser axla svåra och krävande situationer.

Är du intresserad av polisyrket och vill veta mer?
Bli polis - på polisens webbplats

Polisregion Nord håller just nu på att samla in intresseanmälningar till den helt nya deltidspolisutbildningen, där du som bor eller har tanke på att flytta till utvalda orter i Norrlands inland kan studera till polis på deltid och distans. Är din hemort med – se listan över utvalda lokalpolisområden samt hur du gör en intresseanmälan. Tidigare nyhet - Studera till polis på deltid.

Så många nya poliser får respektive polisområde i Nord:

Jämtland: 13

Norrbotten: 11

Västerbotten: 30

Västernorrland: 18