Sök

Varning för telefonbedrägerier

Skydda dig mot telefonbedrägerier. Se informationspunkterpå sidan.

Det handlar just nu om att bedragaren ringer och uppger sig vara från närliggande sjukhus eller hälsovårdscentral.

Polisen vill göra allmänheten medveten om att just nu får vi in samtal om flera personer som blivit utsatta för bedrägeriförsök via telefon. Oklart hur många som blivit drabbade.   

Bedragaren säger att det gäller en kommande hälsokontroll och att läkaren önskar ha ett underlag inför besöket och frågar därför allmänt: 

  • hur mår du?
  • äter du några mediciner? 
  • stämmer det att du heter...
  • och har personnummer..

Bedragaren uppmanar därefter att ta fram bankdosa eller logga in på mobilt bank-id för att scanna en QR kod som bedragen då kommer att skicka.  I samma veva så erbjuder bedragaren en tid för läkarbesöket. 

I de fall den uppringda personen har vägrat att logga in på bankdosa så har bedragaren lagt på luren och det har då blivit än mer tydligt att det hela rör sig om bedrägeri.

Olika typer av bedrägeriförsök

Bedrägeriförsöken varierar ständigt men återkommande grundproblematik är den samma: Bedragaren vill få dig att logga in på bankdosa eller legitimera dig på annat sätt på uppmaning av bedragaren.

Logga aldrig in på uppmaning av andra

Logga aldrig in på uppmaning från annan person, oavsett trovärdig, förtroendeingivande och trevlig personen upplevs vara. 

Det pågår för närvarande mängder av bedrägeri som tar sig i uttryck på olika sätt. Ett annat vanligt förekommande bedrägeriförsök är just nu är att många uppgett att de fått ett sms som påstås komma ifrån olika företag, med uppmaning om att ringa ett nummer som anges i aktuellt sms. Ring inte det numret, det hela rör sig om bedrägeri.

Har du fått ett sms från en namngiven avsändare, kolla själv upp vilket nummer det företaget har och knappa in numret manuellt i din telefon om du vill ringa upp företaget för att ställa frågor.

Så kan du skydda dig mot telefonbedrägerier