Sök

Åtal för försök till mord kopplat till gängrelaterad narkotikabrottslighet

Åklagarna har i dag väckt åtal i ett ärende där åtta personer åtalas inblandade i ett mål om bland annat mordförsök, grova narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott. Åklagare samt polis är tillgänglig för media i eftermiddag.

Den 17 april i år ägde en skottlossning rum i centrala Umeå. En 28-årig man blev utsatt för mordförsök. Polisen utförde flera husrannsakningar och påträffade stora mängder vapen, narkotika och ammunition på tre adresser i Umeå.

Enligt åklagaren är det här en organiserad verksamhet med försäljning av narkotika där en konflikt uppstått mellan olika grupperingar och som ledde till mordförsöket.

Av de åtta åtalade är sju häktade och en person på fri fot. Brottsrubriceringar i målet är försök till mord, anstiftan av försök till mord, grovt skyddande av brottsling, grova narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott, grovt vapenbrott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

Målnummer i Umeå tingsrätt: B 1130-23. Åklagarmyndighetens webbsida.

Förhandlingen börjar den 8 november och planeras avslutas 21 december.

Mediekontakt:
Senior åklagare Stina Stener är tillgänglig i dag kl. 13-14, telefon 010-562 65 05.

David Helgesson, chef på polisens avdelning för grova brott i Västerbotten, är tillgänglig i dag kl. 13-14, 010-568 22 43.