Sök

"Vi måste prioritera bland ärenden som är väldigt högt prioriterade"

Porträttbild på gruppchef Sara Saks

Sara Saks är en av gruppcheferna på brott i nära relation, med arbetsplats Norrköping. Bild: Polisen

Har du en granne som blir misshandlad hemma? Det är vanligare än man kan tro. Sara Saks, gruppchef på brott i nära relation i Norrköping är en av de pusselbitar som krävs innan anmälan kan gå till dom.

Våld i nära relation och brott mot närstående är ett ständigt problem som drabbar många. Mörkertalet är stort och det är många som väljer att inte anmäla.

– Det är jättetråkigt när vi får höra att man inte vågar anmäla av rädsla att det inte leder någonstans, säger Sara Saks, gruppchef på avdelningen för relationsbrott.

Hon och hennes kollegor arbetar stenhårt med de fall som kommer till polisens kännedom.

– Det svåra i relationsärenden är att det ofta inte finns så mycket kringbevisning. Det finns inte så mycket vittnen och det är mycket berättelser och inte alltid så mycket bevisning, säger Sara Saks.

Rätt förutsättningar

Som chef över utredarna på avdelningen för brott i nära relation är det viktigt att Sara Saks ger medarbetarna rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb. Ärendena är många och det är krävs eldsjälar för att ro utredningarna i hamn.

– Tiden är en utmaning. Alla våra ärenden är högprioriterade och vi måste prioritera bland det prioriterade. Vi måste värdera vad vi lägger vår dyrbara tid på, berättar Saks.

Men även om ett ärende inte har tillräckligt med utredningsmaterial för att kunna leda till fällande dom är det mycket viktigt att anmäla ändå. Varje anmälan räknas och det är inte sällan samma gärningsperson utsatt flera offer –  eller samma offer flera gånger.

– Det viktiga är att man vågar anmäla oavsett. Låt oss få chansen att utreda och se om det finns material nog för att gå vidare! Även om det inte finns material till en fällande dom i just det ärendet så kommer vi kunna föra samtal och hjälpa målsägaren framåt. Det är viktigt att vi har en dialog och att vi får hjälpa till och förklara att det inte är okej och att det är olagligt att utsätta någon för brott.

"Vilja att berätta"

De utredare som jobbar inom brott i nära relation är experter på förhör och på just den kategorin av brottslighet. Men utredarna kan inte göra allt. Det kräver också mycket av den drabbade innan ett ärende kan gå hela vägen till tingsrätten.

– Hur duktig förhörsledaren än är så måste det finnas en vilja att berätta. Vi finns här för den drabbade och de kan finna en trygghet i att polisen står upp för dem, säger Sara Saks. 

"Våga anmäl"

Sara Saks vill också slå ett slag för vikten att våga anmäla även om man inte har alla fakta. Anmälningar räddar liv. Det är viktigt att det kommer till polisens kännedom att någonting inte står rätt till.

– Jag tänker såhär att när polisen väl får kännedom om den här typen av brott så har det ofta gått väldigt långt. Då är polisen på plats efter att någon anmält. Det kan vara en vän, släktning eller den drabbade själv. Men om vi får veta tidigare att det finns en problematik så kan vi ge stöttning och hjälpa till tidigare. På det sättet kan den drabbade få hjälp innan det eskalerar ännu mer. Men vi måste få kännedom om det, avslutar Sara Saks.

Vad tycker du om polisens webbplats?

Vad tycker du om polisens webbplats?

Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor. Undersökningen genomförs av Web Service Award (WSA) och tar några minuter.

Ja, jag vill svara nu hos WSA

Answer in english

Använd inte enkäten för tips, anmälan eller personliga ärenden.

Så hanterar vi ditt svar