Sök
Stäng Meny

Två personer döms för grovt vapenbrott

I augusti besköts en bostad i Huddinge. Dagen efter anträffades en person på en närliggande adress med ett vapen som sedan kunde kopplas till skjutningen. Nu döms två personer till ett år respektive 10 månaders sluten ungdomsvård.

Den 7 augusti 2023 avlossades två skott mot en bostad i Huddinge. I bostaden befann sig en person, ingen kom till skada, men polisen fattade beslut om tillsyn på adressen och närliggande bostäder.

Dagen därpå observerade polisen en person med avvikande beteende. Vid kontroll försökte personen springa ifrån polisen men hittades snabbt av hundpatrull. I samband med gripandet beslagtogs den misstänktes mobil och i anteckningarna hittades en nedskriven adress till en intilliggande bostad till där skjutning hade skett kvällen innan. Man hittade även meddelanden som bekräftade att han kastat ifrån sig ett vapen i samband med flykten från polisen. Vapnet anträffades längs gärningspersonens flyktväg och kunde med hjälp av dna kopplas till skjutningen kvällen innan.

Domslut

Nu har en 15-åring dömts för försökt till mord och grovt vapenbrott. Påföljden blev ett år sluten ungdomsvård, denne ska också betala drygt 265 000 kronor i skadestånd.

17-årigen som sprang ifrån platsen döms för grovt vapenbrott samt förberedelser till grovt olaga hot. Han döms till 10 månaders sluten ungdomsvård samt drygt 48 000 kronor i skadestånd.

Polisens arbete

Genom att polisen snabbt undersökt innehållet i mobilen kunde de börja bygga upp en gedigen förundersökningen mot båda gärningspersonerna. Genom mobilen hittade de vapnet som sedan kunde kopplas till skjutningen den 7 augusti. De kunde även koppla de två gärningspersonerna till varandra då det fanns bilder på chattkonversationer där 15-årigen skriver. Då en av gärningspersonerna var hemmahörande i Norrtälje inleddes också ett samarbete mellan lokalpolisområde Huddinge och lokalpolisområde Norrtälje. Genom det samarbetet kunde man tillsammans jobba med bevismaterial från bland annat övervakningskameror för att bygga upp en karta på hur personer rört sig.