Sök

Flera dömda för upplopp och pyroteknik vid fotbollsmatch

Två domar från Södertörns tingsrätt om händelser från en allsvensk fotbollsmatch den 16 oktober 2022.

En man har dömts för misshandel på två personer. Under matchen kastades en så kallad banger, en pyroteknisk vara, upp mot en av läktarna. Bangern orsakade explosion och en ordentlig smäll. Två av besökarna fick smärta i öronen och försämrad hörsel till följd av händelsen.

Södertörns tingsrätt bedömde att handlingen var avsiktlig. Mannen dömdes därför till villkorlig dom och 75 timmar samhällstjänst samt att betala skadestånd för kränkning samt sveda och värk.

Fem personer dömda för våldsamt upplopp

Fem personer har dömts för att ha deltagit i en folksamling som stört den allmänna ordningen. Gemensamt hindrade de polisen och ordningsvakter att upprätta ordningen på arenan. Personerna ska ha använt våld som knuffar, slag och sparkar. De har även gjort sig skyldiga till skadegörelse bland annat genom att förstöra läktarstolar på arenan som sedan ska ha kastats på säkerhetspersonalen. En av personerna ska även ha kastat en brinnande bengal mot en fullsatt läktare.

Personerna dömdes till dagsböter och personen som kastade den brinnande bengalen dömdes även för försök till grov misshandel, vilket även gav samhällstjänst som brottspåföljd.

– Det är glädjande att vi får domar i den här typen av ärenden. Det bidrar till att få bort den här formen av ordningsstörningar som förstör fotbollen för vanliga supportrar. Det tar dock mycket tid och resurser för polisen att utreda de här ärendena, resurser som vi skulle behöva till annat i de samhällsproblem vi har, säger Carina Olsson Bäck, regional samordnare för idrottsrelaterad brottslighet.