Sök

112-priset för arbetet efter olyckan på Gröna Lund sommaren 2023

Foto på Johan Szymanski, Stockholms brandförsvar, Johan Lundström, Polismyndigheten, Emelie Törnell, Ambulanssjukvården, Anders Hägglund, Södertörns brandförsvarsförbund, Madeleine Raukas, VD, SOS Alarm

Från vänster: Johan Szymanski, Stockholms brandförsvar, Johan Lundström, Polismyndigheten, Emelie Törnell, Ambulanssjukvården, Anders Hägglund, Södertörns brandförsvarsförbund, Madeleine Raukas, VD, SOS Alarm. Bild: SOS Alarm

Polisanställda arbetade sida vid sida med räddningstjänst och sjukvård med stort engagemang. Polisinsatschef Johan Lundström ledde arbetet och nu prisas de inblandade för sin insats och samverkan.

Den 25 juni 2023 kom larm om en olycka på Gröna Lund. Den regionala insatsledaren Johan Lundström var i tjänst och blev polisinsatschef.

– Det var mitt på dagen en solig och varm söndag och vid den tiden brukar det sällan ske händelser utöver det vanliga. Här förstod vi tidigt allvaret eftersom det kom uppgifter om en urspårad berg- och dalbana där personer fallit ut från vagnarna, säger Johan Lundström, regional insatsledare hos polisen i region Stockholm.

Den samverkan som sedan skedde på olycksplatsen mellan polis, räddningstjänst och sjukvård har nu tilldelats 112-priset. 112 priset ges till aktörer som under 2023 gjort betydande samhällsinsatser i samband med en kris eller händelse

Olyckan var inledningsvis en räddningsinsats som leddes av räddningstjänsten med biträde av polisen. Det innebär att blåljusorganisationerna som var på plats på Gröna Lund ledde varsin organisation och samarbetade i insatsen.

– Samarbetet fungerade väldigt bra vilket är oerhört viktigt i svåra lägen. Det handlar om att reda ut ledningsförhållanden, prioritera och stödja varandra i arbetet. Min roll var att se till att de funktioner som behövdes från polisens sida fanns på plats. Ett exempel var regionala insatsstyrkan som har en förmåga att klättra på fasader - de sattes in för att hjälpa de som var kvar i berg- och dalbanan, säger Johan Lundström.

Den soliga söndagen i midsommarhelgens Stockholm arbetade många polisanställda och flera av regionens beredskapsfunktioner var aktiverade och fanns på plats för att bidra med sin respektive kompetens i helheten.

– Polisens förmåga i större och svårare händelser som sker sällan är stor. Vår förmåga att anpassa oss är en framgångsfaktor, alla är med och gör sitt bästa i de delar de kan. Priset delar jag med alla våra medarbetare, säger Johan Lundström.

Motivering till 112-priset

112-priset 2024 tilldelas Storstockholms brandförsvar, Södertörns Brandförsvarsförbund, Polisen och ambulanssjukvården för räddningsaktionen i samband med bergochdalbaneolyckan på Gröna Lund i juni 2023. Deras insats var både effektiv och välfungerande i en mycket pressad och komplicerad situation. En prestation som visar prov på föredömligt samarbete och samverkan mellan de olika instanserna.

Vad tycker du om polisens webbplats?

Vad tycker du om polisens webbplats?

Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor. Undersökningen genomförs av Web Service Award (WSA) och tar några minuter.

Ja, jag vill svara nu hos WSA

Answer in english

Använd inte enkäten för tips, anmälan eller personliga ärenden.

Så hanterar vi ditt svar