Sök

Man döms till 12 års fängelse för misshandel och grova våldtäkter

En man greps i september 2023 för misshandel av sin flickvän. Samma man hade även drogat och utsatt sin före detta flickvän för sexuella övergrepp. Nu döms han till fängelse för tre fall av misshandel och tio fall av grova våldtäkter.

I september 2023 greps en man efter att ha misshandlat sin dåvarande flickvän. Kvinnan berättade att han hade fått information som gjort honom upprörd. Han började utöva våld mot kvinnan bland annat genom att slå henne i ansiktet, dra henne i håret och sparka henne. Kvinnan polisanmälde händelsen och mannen kunde gripas för handlingen. I samband med gripandet kunde polisen även beslagta hans mobil som sedan användes som bevisning i andra ärenden.

Anmälan om våldtäkt

Några månader tidigare anmäldes samma man för våldtäkt på sin före detta flickvän. Mannen och kvinnan träffades genom en dejtingapplikation och inledde en relation som varade i drygt ett år. Vid ett antal gånger under deras relation hade mannen lurat i kvinnan sömnmedel och därefter förgripit sig på henne.

– Det har varit ett väldigt speciellt ärende på många sätt, till exempel för att vi har behövt förklara för målsägande vad hon har blivit utsatt för i och med att hon själv endast hade få minnesbilder från vad som har hänt, säger Maja Ekblad Mårtensson, utredare brott i nära relation i polisområde Stockholm syd.

Då kvinnan hade fått i sig sömnmedel fick hon stora minnesluckor och kunde bara minnas delar av de brott som begåtts mot henne. I mannens telefon fann man filmer där han hade filmat övergreppen på kvinnan vilket blev tung bevisning i ärendet.

– När det handlar om dessa typer av brott ska man inte tveka kring att tömma telefoner, det finns mycket värdefull information i dem. Vi upplever även att arbetet med målsägande har gått bättre tack vare att mannen satt frihetsberövad redan från början, säger Gustav Román, utredare brott i nära relation i polisområde Stockholm syd.

Mannen döms i Södertörns tingsrätt till 12 års fängelse för 3 fall av misshandel och 10 fall av grova våldtäkter mot två målsägande. Han ska även betala skadestånd till kvinnorna, totalt drygt 900 000 kronor.