Sök

Mobiltelefoner stals med hjälp av ”lapptricket” i Stockholms innerstad

Förra veckan greps en misstänkt tjuv på bar gärning i närheten av Hötorget när denne stal en mobiltelefon.

Sedan en tid tillbaka har tjuvar inriktat sig på att stjäla mobiltelefoner med hjälp av det så kallade lapptricket. Stölderna har skett på olika restauranger i centrala Stockholm.

Lördagen den 8 juni utsattes en person för en stöld på en restaurang.

Två för honom okända kvinnor kom fram och lade en karta på hans bord och låtsades be om hjälp att hitta till en viss plats.

Mobilen försvann

När kvinnorna lämnade bordet hade även målsägarens mobiltelefon som legat under kartan försvunnit. Målsägande tog upp jakten på kvinnorna och lyckades ta fast en av dem och överlämna henne till polis som kort efter kom till platsen.

Kvinnan är nu anhållen misstänkt för grov stöld efter att att ha stulit mobiltelefonen i målsägandens omedelbara närhet.

Ytterligare gärningsman

Dagarna innan greps ytterligare en gärningsman efter att ha stulit en mobiltelefon med liknande brottsmodus. Den gärningsmannen sitter nu häktad.

– Det finns alltid en risk för att bli utsatt för fickstölder eller liknande i centrummiljöer. Risken att bli utsatt för stöld är oftast som störst i närheten av kassor, bankomater, på platser där det är trångt eller då en okänd person kommer fram till dig och använder någon sorts undanmanöver för att komma åt dina värdesaker. Ha alltid uppsikt på dina värdesaker i offentlig miljö, säger Ola Åkesson, kommunpolis på lokalpolisområde Norrmalm.

För mer information, kontakta kommunpolis Ola Åkesson på telefon 070-8601095.

Så skyddar du dig mot liknande stölder:

Gör det inte enkelt för tjuven att stjäla dina ägodelar. Bjud inte på tillfället!

Ha extra uppsikt över dina saker om någon okänd plötsligt kommer fram till dig och försöker distrahera dig. Distraktionen kan ske genom att någon lägger en karta på bordet, någon okänd frågar om vägen eller någon ber om pengar. Ofta jobbar tjuvarna i par för att hjälpas åt att exempelvis stjäla din mobiltelefon eller plånbok

Lämna inte din dator, plånbok, mobiltelefon, väska obevakad på restaurangen eller fikastället. Inte ens om du bara ska fylla på kaffekoppen.

Förvara inte plånboken/mobiltelefonen i bakfickan. Förvara gärna i en stängd innerficka.

Ha alltid din handväska/ ryggsäck stängd.