Sök

Fyra personer döms efter dödskjutning i Solna

Den 30 maj 2023 sköts en man i 35-årsåldern till döds i Hagalund i Solna. Nu döms fyra personer till fängelse för bland annat mord och medhjälp till mord.

Den 30 maj 2023 fick polisen flera samtal om ljud som beskrevs som skottlossning. När polisen kom till platsen anträffades två skottskadade personer som omhändertogs av sjukvårdspersonal. En man i 35-årsåldern avled senare av sina skador.

– Detta är en viktig dom på flera olika sätt och är resultatet av hårt arbete från polis och åklagare. Vi kunde tidigt identifiera flera framgångsfaktorer, såsom övervakningsfilm och föremål som togs i beslag och analyserades, detta blev viktig bevisning som ledde till frihetsberövanden, säger utredningsledare Pontus Bark.

Genom bevisning i form av övervakningsfilmer och chattar kunde polisen gripa fyra personer som på något sätt varit involverad i dödskjutningen i Hagalund. Fyra personer har nu dömts i Solna tingsrätt till fängelse för inblandning i mordet, bland annat den andra skottskadade personen som anträffades på platsen.

– Det har varit en organisation kring det här mordet med skyttar, så kallade ”klivare”, personer som agerat som spanare samt beställare av mordet, säger Pontus Bark.

Den skottskadade mannen döms till livstids fängelse för mord. Andra personen som döms för mordet är en 17-åring, personen döms även för vållande till kroppskada då det var han som sköt 19-åringen.

– Det som den här då 16-år gamla pojken nu är dömd för i tingsrätten kan bara beskrivas som en avrättning. Rätten resonerar helt enkelt att ungdomsvård inte framstår som en tillräcklig reaktion på den här typen av brottslighet, säger Pontus Bark.

Domslut

En 19-åring döms till livstids fängelse för mord.

En 17-åring döms till fem år och två månaders fängelse för mord och vållande till kroppskada.

Person tre: döms till 13 år och 10 månaders fängelse för medhjälp till mord.

Person fyra: döms till 13 år och 10 månaders fängelse för medhjälp till mord.