Sök

Nyckelpersoner inom ett kriminellt nätverk dömda för penningtvättbrott

I början av mars dömdes tre personer för grovt penningtvättbrott av Solna tingsrätt.

Ett par i 70-årsåldern lurades på nästan två miljoner kronor. En bedragare ringde till paret och uppgav sig vara från en bank. Bedragaren lyckades vilseleda paret och övertyga paret att få tillgång till deras bankkonton. Det gjorde att bedragaren kunde överföra pengar från parets konto till flera andra konton. Bedragaren överförde då pengarna till flera andra konton för att försvåra spårbarheten vart pengarna tagit vägen. Utredningen visade att bedragarna hade koppling till ett kriminellt nätverk.

– Det är allt vanligare att pengar fördelas på flera olika konton tillhörande personer som agerar som penningtvättmålvakter. Bedragarna vill försvåra spårbarheten av pengarna, säger Daniel Ångman, gruppchef för Team Eko i polisområde Stockholm nord.

Bedragaren hade hjälp av två andra personer när paret i 70-årsåldern lurades på sina nästan 2 miljoner kronor. Solna tingsrätt dömde de tre personerna för full återbetalningsskyldighet för de pengar som penningtvättmålvakterna hjälpt till att föra över till andra konton.

  • En kvinna i 26 årsåldern döms till fängelse i 8 månader och att betala skadestånd på nästan 950 000 till banken.
  • En man i 30 års åldern döms till villkorlig dom och böter samt skadestånd på nästan 950 000 till banken.
  • En kvinna i 21 årsåldern döms till villkorlig dom och böter samt skadestånd på nästan 600 000 kronor till banken.

– Domen kanske inte skrämmer alla när det kommer till påföljdsdelen, men då ska man också räkna in skadeståndet som många gånger svider mer än fängelse. I detta fall blev samtliga dömda och på olika sätt fullt återbetalningsskyldiga, säger Daniel.

Arbetet med att stoppa bedrägerier och att snabbt utreda ärendena är en viktig del i att motverka de kriminella nätverken.

Team Eko utreder bedrägerier som finansierar kriminella nätverk

Många kriminella nätverk använder sig av bedrägeriet för att finansiera sin verksamhet. Team Eko i polisområde Stockholm nord arbetar med att utreda ekonomiska ärenden. Många ärenden som Team Eko utreder handlar om bedragare som har kopplingar till kriminella nätverk.

– Team Eko arbetar riktat mot intäkter till kriminella nätverk och har utrett ärendet där vi identifierat en tydlig koppling mot ett prioriterat kriminellt nätverk, säger Daniel.

Nära samarbete med lokalpolisområdena

Genom ett nära samarbete med lokalpolisområdena i regionen får arbetsgruppen en inriktning utifrån en lokal problembild. De får information om vilka individer som rör sig nära gängkriminella, vilket blir en viktig del i kartläggningen av hur pengar förflyttas och till vem. En viktig del i utredningsarbetet är att identifiera penningmålvakter som hjälper gängkriminella med penningtvätt.

– Genom att strypa införseln av pengar minskar man möjligheten för kriminella nätverk att investera i annan brottslighet, i grunden handlar det om en ytterligare metod för polisen för att få stopp på pågående våldspiral, säger Daniel.