Sök

Snabbspår till dom används vid hälften av alla åtal i Malmö

Uniformerade poliser jobbar på Ica Maxi med snabbare lagföring

Efter en stöld i butik kan polisen, med snabbare lagföring, göra klart hela utredningen på brottsplatsen.

53 procent alla brott som redovisas till åklagare i Malmö hanteras genom snabbare lagföring där utredningen av brottet ofta blir helt klar på brottsplatsen.

En person som ertappas med att ha stulit varor kan redan på brottsplatsen få veta vilken dag rättegång ska hållas i tingsrätten.

- Polisen har lagt mycket tid på att jaga misstänkta för kompletterande förhör och andra utredningsåtgärder. Nu gör vi klart hela utredningen på plats och lägger större ansvar på den misstänkte. Den som inte infinner sig i rätten kan få sin dom ändå, säger Josefine Cadier på polisen i Malmö.

Från mängdrabatt till straffskärpning
Resultatet har blivit att polisen i princip inte har några öppna misstankar mot personer som begår några av de vanligaste mängdbrotten. För personer som gör sig skyldiga till upprepad brottslighet blir det här en kännbar förändring.

Det handlar bland annat om personer som vid upprepade tillfällen kört bil i Malmö utan att ha rätt till det. Den olovliga körningen bedöms då som grov och istället för böter har det blivit fängelsedomar vid flera tillfällen under 2023. Tingsrätten motiverar med att det handlar om uppenbart lagtrots och att ”annan påföljd än fängelse inte är tillräckligt ingripande”.

Högre dagsböter vid lagtrots
Även nivån på dagsböter kan höjas om en person gör sig skyldig till upprepad lagöverträdelse. Till exempel gick en grupp klimataktivister i juli 2023 direkt från förhandlingar i tingsrätten, där de stått åtalade för ohörsamhet mot ordningsmakten, till frihamnen i Malmö för en ny och liknande aktion. Påföljden blev dagsböter även denna gång, men med högre belopp.

- Snabbare lagföring är ett effektivt sätt för oss att utreda enklare brott och vi frigör tid för att jobba med mer komplicerande ärenden, säger Josefine Cadier.

Snabbare lagföring i Malmö

Snabbare lagföring har succesivt införts i Polismyndigheten för att effektivisera utredningar kring mängdbrott som är enkla att utreda, till exempel innehav och bruk av narkotika, stöd, olovlig körning och rattfylleri.

Metoden infördes i Malmö 1 januari 2022 och har lett till att den genomsnittliga tiden från brott till dom i Malmö tingsrätt minskat från i genomsnitt 22 veckor till 8 veckor.