Drönare ska bli först på plats vid allvarliga brott i Malmö
Svensk polis blir först i Europa med att testa ett system där drönare kommer att rycka ut på larm med högsta prioritet för att ge en snabb lägesbild då allvarliga brott eller större olyckor inträffat.
Drönare är ett effektivt verktyg för polisen att skaffa sig en lägesbild över ett område i syfte att förhindra eller bekämpa allvarlig brottslighet. Idag krävs att en pilot tar sig ut till brotts- eller olycksplatsen innan drönaren kan skickas upp i luften och registrera vad som sker på marken.
I ett nationellt pilotprojekt som ska testas i Malmö under 2024, placeras drönare istället ut på ett centralt beläget tak i staden. Vid nödsamtal kan vakthavande befäl ge order om att aktivera drönarna. De fjärrstyrs från polisens kamerabevakningscentral och på bara några minuter kan de nå större delen av Malmö.
- Vi vinner mycket tid eftersom drönaren kan vara snabbare på plats än en vanlig radiobil. Det vi ser genom drönarnas kameralins ger oss möjlighet att fatta bättre beslut till exempel hur många resurser vi ska skicka till platsen. Det blir också lättare att följa en gärningsmans flyktväg och avfärda personer som inte är intressanta i sammanhanget, säger Jimmy Lindin, chef för sektionen för kamerabevakning och analys i polisregion Syd.
Drönarna ska i första hand bli ett verktyg i arbetet mot det dödliga våldet och sättas in då en skjutning eller sprängning ägt rum. Även vid större olyckor kommer drönarna att kunna hjälpa både räddningstjänst, ambulans och polis att sätt in rätt dimensionerad resurs.
- I skarpa lägen är varje minut värdefull. Drönare som första insatsaktör kan bidra till att rädda liv och kommer att öka tryggheten för medborgarna, säger Jimmy Lindin.
Drönare som första insatsaktör ska testas och utvärderas som pilotprojekt i Malmö under 2024.