Sök

Utländska medborgare dömda för åldringsbrott

Några uppmärksamma poliser noterade två män som betedde sig underligt vid en bankomat i Lidköping. Så började ärendet som slutade med fängelse och utvisning på livstid.

Det var den 11 september som områdespolisen noterade två personer som betedde sig misstänkt kring bankomat i Lidköping. Personerna hade på sig över 60 000 kr i kontanter, pengar som du inte kunde förklara varför de togs med in till polisstationen.

– Det visade sig att de två männen var misstänkta för en mängd åldringsbrott i hela södra Sverige. De två männen lurade främst äldre ensamma personer på deras bankkort. En av gärningsmännen observerade när offret slog sin pinkod när de betalade i en butik. Den andre distraherade därefter offret genom utanför butiken ställa olika frågor varvid den förste mannen stal bankkortet ur offrens plånböcker, väskor eller fickor. Därefter gick männen till en bankomat och tog ut kontanter, berättar Martin Kihlsten, utredare i västra Skaraborg.

Polisen i Skaraborg tog på sig att samla ihop alla anmälningar där männen kunde misstänkas för åldringsbrott. Syftet var att få till en rättegång där kunna visa på att brotten begicks systematiskt när männen återkom till Sverige under flera perioder.

– Det har varit en lång och omfattande utredning. Vi har varit tvungna att begränsa antalet fall vi utrett och fokuserat på de ärenden där det funnits bäst bevisning. Nu när männen dömts till fängelse och utvisning på livstid känns det som om de drabbade i alla fall fått någon form av upprättelse, säger Martin Kihlsten.

Domen i Varbergs tingsrätt

De två männen döms för 25 fall av grovt bedrägeri, 14 fall av grovt egenmäktigt förfarande och tre fall av grov stöld. Tingsrätten dömer dem till 2,5 års fängelse vardera samt att de ska utvisas ur Sverige och förbjuds att återvända. De ska även tillsammans betala skadestånd på totalt 246 000 kronor.