Sök

Köp inte en smuggelhund

Funderar du på hund? Har du sett en gullig hundvalp på nätet? Se upp så du inte köper en smuggelhund. Kriminella göra stora vinster på illegal handel med hundar som föds upp och transporteras till Sverige under vidriga förhållanden.

– Du begår ett brott om du köper en hund som smugglats in till Sverige, säger Ellinor Nilsson, kammaråklagare i Halmstad.

Du skrollar på telefonen och får syn på den gulliga lilla valpen som är till salu på annonssajten. Du kontaktar säljaren som verkar seriös och trevlig. Ni bestämmer tid och plats för överlämning av hunden, en parkeringsplats utanför stan. Den lilla trötta valpen lämnas över, först efteråt kommer du på att du varken fått bevis på vaccineringar, hundpass eller dokumentation på härkomst. Men säljaren går inte längre att nå …

– Precis så lätt kan det vara att köpa en smuggelhund, säger Malena Grimbrandt, länsveterinär på Länsstyrelsen i Hallands län.

Hon är bekymrad över den stora mängd hundar som smugglas in till Sverige och säljs i bland annat Halland.

– Ur djurskyddssynpunkt är det en fruktansvärd verksamhet som pågår. Uppfödningen sker på valpfabriker under hemska förhållanden för tiken. Valparna tas ofta för tidigt från mamman och transporteras till Sverige i små trånga utrymmen där luften är dålig. Ofta får valparna varken mat eller vatten under den långa resan. Det är inte ovanligt att de är så medtagna att de insjuknar och dör, berättar Malena Grimbrandt.

Små gulliga hundar

Många gånger specialiserar sig hundsmugglarna på små, dyra och populära raser som bichon frisé, malteser, pomeranian och fransk bulldog. Du ska alltså vara extra vaksam om du ska köpa en sådan hund.

– Även om hunden har pass, vaccinationsbevis och andra papper som ser okej ut, kan det vara en smuggelhund. Det förekommer ofta förfalskningar. Kontakta gärna oss på Länsstyrelsen eller Jordbruksverket om du är osäker, säger Malena Grimbrandt.

Rabies – en dödlig sjukdom

Tidigare i år upptäcktes misstänkt rabies på en hund i Halland med oklar bakgrund. Hundarna som förs in illegalt i Sverige kommer ofta från regioner i Europa där rabiessituationen inte är under kontroll och hundarna saknar i regel all form av vaccinering.

Rabies är en dödlig virussjukdom som inte går att bota. Varje år dör 59 000 människor i världen av rabies. Den vanligaste smittöverföraren är hundar. Smittade hundar kan bära på rabies i flera månader innan de utvecklar något symptom.

Hundsmuggling göder kriminella

Det är ofta kriminella som utnyttjar och säljer hundar illegalt i Sverige. I januari i år dömdes tre personer bosatta i Halland till fängelse efter omfattande smuggelverksamhet av hundar från Litauen. Av polisens förundersökning framgår att det varit en lukrativ verksamhet där de dömda tjänat miljonbelopp. I förundersökningen finns ett utdrag av en chatt mellan de dömda. En av dem skriver: 

”Jag ser inte längre hundar som djur utan jag ser dem som deg*". *deg=pengar.

– Hundsmuggling har ofta kopplingar till annan grov kriminalitet, genom att köpa en smuggelhund göder du också annan grov brottslighet i Sverige.  Köp inte smuggelhund, utan efterfrågan finns ingen marknad, säger Ellinor Nilsson på Åklagarkammaren i Halmstad.

Bli inte lurad – tips för ett tryggt hundköp

Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Tullverket, Jordbruksverket och Länsstyrelsen i Hallands län arbetar gemensamt för att motverka och minska hundsmugglingen till Sverige och Halland.

På Länsstyrelsen Halland kan du läsa mer, bland annat får du bra tips från Jordbruksverket om hur du undviker att köpa en smuggelhund.