Sök

Polisinsats efter att övergreppsmaterial sprids i sociala medier

Delning av övergreppsmaterial på sociala forum fortsätter att öka. Men alla som sprider materialet vet inte att de begår ett brott. I veckan genomförde polisen en insats i Göteborg där flera personer misstänka för delning kallades till förhör.

– Vi kan se att det är flera bilder och filmer som går runt och sprids mellan olika personer. Det handlar inte alltid om personer som har ett sexuellt intresse av barn, utan som sprider materialet med en annan avsikt, säger Frida Lindström, gruppchef på sektionen för it-brott i polisregion Väst.

Med anledning av detta genomförde polisen en insats i veckan, där tolv personer kallades till polisstationen i Göteborg för förhör, misstänkta för barnpornografibrott efter att ha spridit övergreppsmaterial på olika forum för sociala medier.

– Syftet med insatsen var framför allt brottsförebyggande. Vi vill att de misstänka ska förstå vad det är för material de delar och att vi ser vad de gör på nätet, säger Frida Lindström. 

– Det vi ska komma ihåg är att varje gång en sexuell bild eller en film på ett barn sprids så innebär det ett nytt övergrepp på barnet. Det är viktigt att sprida kunskapen om att det är olagligt att dela övergreppsmaterial och att bakom bilderna och filmerna finns det alltid ett riktigt barn som har blivit utsatt.