Sök

Tre personer åtalas för inblandning i flera sprängdåd

Det var i augusti 2023 som en detonation exploderade vid ett bostadshus i centrala Göteborg. En vecka senare inträffade två detonationer på två olika platser i Göteborg inom loppet av några minuter. Nu åtalas tre personer för inblandning i sprängdåden.

En kvinna och två män, alla i 20-årsåldern, åtalas för bland annat allmänfarlig ödeläggelse, medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 

De åtalade misstänks för inblandning i sammanlagt tre sprängdåd som inträffade i augusti 2023. Det första på en adress i Kålltorp. En vecka senare detonerade en sprängladdning på en adress i Olskroken och bara minuter senare inträffade samma sak i Kortedala. 

– Vi fått fram uppgifter som talar för att de åtalade har varit delaktiga i planering och genomförande av sprängdåden. Det handlar bland annat om uppgifter som knyter en av de åtalade till tid och plats för brotten, säger Göran Sundström, förundersökningsledare på grova brottssektionen i polisområde Storgöteborg. 

Samtliga tre åtalas också för flera brott som ska ha begåtts under hösten 2023. Däribland olaga hot och grov falsk angivelse efter misstanke om att ha skickat flera hotbrev och angett falska uppgifter i larmsamtal. Ytterligare en person misstänks tillsammans med de tre för förberedelse till främjande av flykt, grovt brott. 

Polisens teori är att hela händelseförloppet hänger ihop med ett tidigare människorov, där en man dömdes till sex års fängelse i hovrätten. 

– De åtalade ska ha försökt påverka utfallet i hovrätten genom att istället rikta misstankar mot målsägande i människorovsärendet. När det misslyckades övergick de istället till att planera en fritagning, säger Göran Sundström. 

Kvinnan greps tidigare i höstas med explosiva varor i sin ägo. Hon är tidigare dömd för att ha transporterat vapen som sedan användes vid ett mord på en kvinna i Uppsala. 

Huvudförhandlingen i Göteborgs tingsrätt förväntas inledas den 12 juni 2024. 

Kontakt
Göran Sundström, förundersökningsledare, grova brottssektionen, polisområde Storgöteborg.
Telefon: 070–282 95 43.
Telefontid: torsdag den 30 maj kl. 13-14. 

Helena Treiberg Claeson, statsåklagare.
Telefon: 010-562 70 69.
Telefontid: torsdag den 30 maj kl. 13-14.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B17721-23