Sök
Stäng Meny

Var vaksamma på bedrägerier vid bilförsäljningar

Bedragarna kan vid vissa bilköp visa upp falska banköverföringar.

Bedragarna kan vid vissa bilköp visa upp falska banköverföringar. Bild: Lars Hedelin

Polismyndigheten i region Bergslagen vill skicka med en uppmaning och varning till alla som har tänkt att sälja sin bil att vara vaksamma på bedrägerier.

Vi vill även uppmana bilfirmor att vara uppmärksamma på personer som vill sälja sina bilar ifall de stått som ägare i högst någon vecka.

Ett vanligt tillvägagångssätt bland bedragare just nu är att kontakta personer som har en annons ute med en bil till salu. Bedragaren framstår som seriös och vill köpa bilen. Säljare och köpare möts och bedragaren visar upp en banköverföring på mobilen att betalningen är genomförd, men uppger att det kan ta en till tre bankdagar innan pengarna kommer in på kontot. Parterna skriver under registreringsbeviset varvid bilen och bilnycklar lämnas över till bedragaren. Säljaren kommer dock aldrig få några pengar.

Det som nu hänt är att bedragaren satt datumet på transaktionen några dagar framåt i tiden och sedan drar tillbaka transaktionen direkt köpare och säljare skiljts åt, eller att det inte finns täckning på kontot. När bedragaren får hem registreringsbeviset och står som ny ägare säljs bilen vidare, ofta till en bilfirma.

Tänk därför på att aldrig släppa ifrån dig en bil utan att du sett att du fått in betalningen på ditt konto. Om man råkar ut för denna typ av bedrägeri är det viktigt att snabbt göra en anmälan och att bilen blir efterlyst så att bedragaren inte kan sälja vidare bilen.

Polisen uppmanar även alla köpare av en bil, både privatpersoner och bilfirmor, att kontrollera med den förre ägaren att allt gått rätt till om den som vill sälja bilen till dig endast ägt den några dagar eller ett fåtal veckor.

Vid frågor från media kontakta Katarina Hagström, utredare/brottsförebyggaransvarig, Bedrägericenter.

Telefonnummer: 010 – 567 41 61