Sök

Gruppchef till Operativ grupp 2 vid Operativa Enheten, Region Öst

Är du redo för en större uppgift?

Organisation

Polisregion Öst

Kommun

Eskilstuna, Jönköping, Linköping

Län

Jönköpings län, Östergötlands län, Södermanlands län

Utlyst

24 april 2024

Ansök senast

08 maj 2024

Referensnummer

A239.558/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 37 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Polisregion Öst består av Södermanlands, Östergötlands och Jönköpings län, Verksamheten är organiserad i tre polisområden, en regional operativ enhet, en regional utredningsenhet, en underrättelsesektion och ett regionkansli.

Operativa enheten i Region Öst arbetar med olika polisoperativa specialfunktioner och med hela regionen i fokus. Operativa enheten har ca 400 medarbetare och består av Regionsledningscentralen (RLC), Gränspolissektionen, Polisens kontaktcenter (PKC) samt den operativa sektion som nu har startas upp.

Operativa sektionens beredskapsplaneringsgrupp

Vid operativa sektionen bildas nu fyra grupper: operativ grupp 1 (regionala samordnare), operativ grupp 2 (beredskapsplanering) och två specialsökshundgrupper. Inom den nu aktuella gruppens (operativ grupp 2) verksamhetsområde hålls flertalet regionala samordningsuppdrag samman för beredskapsplanering inom kris- och totalförsvar. De förekommande uppdragen, såsom t.ex.  samhällsviktig verksamhet, kontinuitetsplanering, CBRNE-ansvar samt risk- och sårbarhetsanalyser, innebär krav på nationell samordning och kontinuerlig samverkan med andra myndigheter.   I samordnarnas ansvar ligger såväl att bedriva regional förmågeutveckling inom beredskapsområdet, som att samordna operativa behov.  Gruppen bistår i och handlägger även andra ärenden som faller på operativa enhetens ansvarsområde.

Vi söker nu en gruppchef till Operativ grupp 2, Region Öst.

Arbetsbeskrivning

Uppdraget som chef för Operativ grupp 2

Som gruppchef vid operativ grupp 2 rapporterar du till chefen för den operativa sektionen samt ingår i dennes ledningsgrupp. Du ansvarar för den direkta ledningen av de samordnare som finns i gruppen, vilket innebär att inrikta, samordna och följa upp arbetet inom respektive tilldelat samordningsansvar hos medarbetarna. Förutom att ta det direkta personalansvaret för medarbetarna tillämpar du ett tillitsbaserat, stödjande och coachande ledarskap, som är moget och väl anpassat till samordnarnas självständiga uppdrag.

Du säkerställer också stöd till operativa enhetens ledning rörande områdesgemensamma frågor, samt att inkommande information, förfrågningar och beredningar till enheten handläggs effektivt och med god kvalité.

Uppdraget innebär också att ofta ställa sig frågan vad som är bäst för helheten och samverka över enhetens och regionens gränser, vilket innebär att du behöver vara påläst i flera ämnesområden och att du är prestigelös samtidigt som du är tydlig med förväntningar och resultat.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

  • minst 1 års erfarenhet av att vara chef på minst direkt nivå
  • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
  • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
  • ingått i ledningsforum
  • erfarenhet av polisorganisationens verksamhet inom den senaste femårsperioden
  • polisexamen
  • svenskt medborgarskap

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

  •  erfarenhet av regionsövergripande samarbete
  • bred erfarenhet av polisorganisationens verksamhet
  • chefs- och ledarskapsutbildning
  • erfarenhet av att delta i/driva samverkan med samhällsaktörer utanför polisorganisationen/den egna organisationen
  • erfarenhet av samordning och samverkan inom kris- och beredskapsområdet

 

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

  • analys och helhetssyn
  • mål och resultat
  • utveckling och förändring
  • social säkerhet
  • muntlig och skriftlig kommunikation
  • skapa delaktighet och motivation

 Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Information om uppdraget lämnas av rekryterande chef Mikael Backman, 010-566 9188. Information om rekryteringsprocessen lämnas av HR-konsult Maria Willim, maria.willim@polisen.se

Fackliga företrädare

ST Region Öst st.region-ost@polisen.se

Polisförbundet Region Öst Sara Walters 010-566 66 75, sara.walters@polisen.se

Seko Polisen Öst Sandra Ek 010-566 54 21

SACO-S Region Öst saco-s.regionost@polisen.se

Övrig information

Anställning

  • Anställning som Polisinspektör
  • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning. Gäller sökande som ej har pågående tillsvidareanställning inom polismyndigheten.
  • Placering: Linköping, eller efter överenskommelse inom region Öst.

Säkerhetsklassning

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/jobb-och-utbildning/polisen-som-arbetsplats/krigsplacering/  och https://polisen.se/jobb-och-utbildning/polisen-som-arbetsplats/sakerhetsprovning/

Ansökan

Välkommen med din ansökan bestående av personligt brev och CV (inga betyg eller intyg) senast den 8 maj 2024 via e-post till jobb.ost@polisen.se. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Märk din ansökan med ref.nr. A239.558/2024 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/jobb-och-utbildning/polisen-som-arbetsplats/det-har-erbjuder-vi/

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post