Sök

15 april 15.05, Stöld/inbrott, Västmanlands län

Den senaste månaden mars-april har ett 60-tal företagsbilar i Västerås och Sala drabbats av inbrott.

I huvudsak är det fordon i Västerås som har utsatts för brott. Brotten kan spridas snabbt till andra delar i länet och regionen befarar polisen.

Polisen är säker på att gärningsmannen är ute efter tankkort. Liknande brott har utretts tidigare av polisen och då var det tankkortet som gärningsmannen tillgrep vid inbrotten.

Det är främst arbetsfordon och företagsfordon som drabbats, och bytet vid flertalet tillfällen har bestått av företagens tankkort.

Tillvägagångssättet är att gärningspersonerna krossar en av sidorutorna och letar igenom fordonets förarhytt. Polisen kan konstatera att tillvägagångssättet är ett mönster som man sett vid tidigare inbrott av liknande slag. 

Polisen uppmanar företag att inte förvara tankkort i fordonen. 

– Ofta är solskydd nedfällda och handskfack öppnade när stölderna upptäcks. En bra och enkel förebyggande åtgärd kan vara att fälla ner solskydden och öppna handskfacket i fordonen vid arbetsdagens slut. En potentiell gärningsperson kan då se att det inte finns något tankkort där och i bästa fall komma på bättre tankar, säger Patrik Bergqvist på brottsamordningen polisområde Västmanland.

Alla iakttagelser i samband med misstanke om inbrott i fordon, som är pågående anmäls till Polisen via 112. Det är iakttagelser från allmänheten som kan hjälpa polisen att gripa gärningsmannen. Inbrott i fordon då gäller det att gripa gärningsmannen när brottet begås eller via spår som denne lämnar.

Det är också viktigt att alla dessa händelser kommer till polisens kännedom för att kunna lägga ett pussel och hitta samband. Anmäl brottet via telefon 114 14 eller genom att besöka en polisstation.

Kontakt

Patrik Bergqvist, brottsamordningen polisområde Västmanland, 010-5675458.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.