Sök

08 april 14.02, Övrigt, Älvdalen

Skoterkontroller och trafikkontroll under gångna helgen i Älvdalen

Under helgen genomfördes en riktad insats mot skoterekipage i Särna och Gördalen. Väderleken gav dimma och dålig sikt samt att skoterleder blivit påverkade av säsong och värme. Under söndagen ändrades planerna med de planerade fortsatta skoterkontroller till att utsedd personal inriktade sig på trafikkontroller i Bösjön och Älvdalen, anledning var väderlek och i princip ingen skotertrafik.

Insatsen innehöll flertalet olika förmågor, under lördagen deltog polisflyget samt lokalpolisens UAS-piloter (drönarpiloter). Fjällräddare fanns på plats under båda dagarna.

Lördag 240406:
Det genomfördes ett 80-tal nykterhetsblås i juridiska ordalag kallade LAU, Lag om alkoholutandningsprov, under lördagen. Samtliga utandningsprov var negativa.
Fyra stycken skoterförare fick böter tilldelade, de rapporterades genom ordningsföreläggande. Förarna saknade hjälm samt att det saknades registreringsskylt, vilket är ett lagkrav i båda fallen.
En förare kunde inte uppvisa förarbevis/ körkort och efter utredningsåtgärd inte heller visade sig inneha giltig handling för att framföra snöskoter. Denna förare rapporterades för olovlig körning enligt polisens utredningsförfarande SLF, snabbare lagföring.

Söndag 2400407:
Ett 80-tal trafikanter fick lämna utandningsprov, samtliga var negativa.
Två trafikanter rapporterades för trafikbrott med ordningsföreläggande.
En anmälan om grov olovlig körning upprättades, föraren var sedan tidigare rapporterad för olovlig körning.
Fem stycken ekipage fick anmärkningar vid så kallade flygande inspektioner. Inspektionerna utfördes av bilinspektörer som besiktigade fordonsekipagen på platsen för kontrollen.
Samverkan med Kronofogdemyndigheten gav för handen att en personbil samt påkopplad husvagn utmättes.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.