Sök
Uppdaterad 10 februari 17.35

10 februari 15.06, Våld/hot mot tjänsteman, Värnamo

Stökigt under match, en hundbiten

14:22 Rydaholm 
Ett större antal personer drabbade samman under en match i Rydaholm under lördagseftermiddagen. I samband med detta slog en man till en polis, varpå mannen blev biten av polisens tjänstehund.
Gärningsmannen greps initialt men gripandet är hävt. Han är förd till sjukhus med ambulans för att vårda skadorna efter bettet.
Polismannen är inte skadad efter händelsen.

Uppdatering 15:41 

Matchen kunde återupptas utan störningar.

Gällande händelseförloppet ovan har det rört sig om två grupperingar på cirka 80 personer som hamnat i någon form av konfrontation. Hundförare befann sig mellan grupperingerna och blev utsatt för en kraftig knuff initialt av en man. I samband med detta plockar hundföraren ut hunden och låter denne försöka bistå med att skingra folkmassan då situationen krävde det. hunden hade då munkorg på men läget lugnade sig inte. Hundföraren får också ett slag i ansiktet av samma person som utdelade knuffen. 

Situationen blev mer stökig och hundförare tar av munkorgen med anledning av att man ansåg att situationen krävde det och för att skingra folkmassan. Samtidigt blir det mer tumult och flera personer fick sprayas av polisens OC-spray. 

En person blir biten av hunden, och förs till sjukhus, ej allvarligt skadad. 

En person misstänks för våld mot tjänsteman. 

Uppdatering 15:53 

Matchen har nu genomförts i sin helhet utan ytterligare ordningssstörningar. 

Uppdatering 17:30 

Sammanfattningsvis: Under en fotbollsmatch i Rydaholm börjar två grupperingar att bråka med varandra. Initiala uppgifter gjorde gällande att det rörde sig om ett 80-tal personer men denna information stämmer inte. Det var cirka ett 40-tal.

Inblandade supportrar på platsen har själv bekräftat för poliserna på plats att starten på denna händelse beror på att supportergrupperna under matchen mellan varandra på telefon har kommit överens om att mötas för att slåss. Varpå man då aktivt försöker mötas, vilket leder till den händelse som sedan utspelar sig.

 

I samband med detta blev en hundförare utsatt för våld. Hunden är då belagd med munkorg och får stöta mot de stökande personerna i syfte att lugna läget och få dem att skingras. Detta fungerar då inte. Läget blir mer stökigt varpå hundföraren blir utsatt för våld. Detta sker samtidigt som flera andra personer blir sprayade av polisens pepparspray.

Hundföraren tar då av munkorgen och hunden får försvara och hjälpa till att ta kontroll över situationen. Situationen lugnar sig, varpå mannen i 20-årsåldern initialt grips, men gripandet hävs sedan. Mannen blir biten av polishunden i samband med att polismannen blev slagen.

Den misstänkte mannen förs till sjukhus för att plåstras om efter hundbettet. Det rör sig inte om några allvarliga skador.

Resten av matchen och tiden där efter gick lugnt till. Det var ett par situationer där läget eskalerade igen, men det kunde snabbt avstyras med taktiskt arbete där polispatruller jobbat proaktivt för att motverka fler sammandrabbningar.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.