Sök
Stäng Meny
Uppdaterad 01 februari 15.20

31 januari 13.08, Farligt föremål, misstänkt, Stockholm

Farligt föremål utanför Israels ambassad

Klockan 13:08 fick polisen larm från ambassadpersonalen att man hittat ett misstänkt farligt föremål på baksidan av byggnaden. Föremålet hittades på insidan av staketet. 

Nationella bombskyddet beordrades till platsen och polisen spärrade av ett större område och dirigerade om trafiken i närheten av ambassaden. Nationella bombskyddet gjorde bedömningen att objektet var skarpt och destruerade föremålet på plats. 

Polisen har startat förundersökningar rörande försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt olaga hot. 

Nu pågår teknisk undersökning på plats för att kunna säkra eventuella spår samt inhämtning av övervakningsfilmer i området.

Uppdatering den 1 februari, klockan 15:00

Under gårdagen inleddes en polis- och utredningsinsats då ett bedömt farligt föremål anträffades inne på den israeliska ambassadens område. En brottsutredning med rubriceringar om försök till grov allmänfarlig ödeläggelse samt  grovt olaga mot grupp har inletts av polis men har idag tagits över av Åklagarmyndigheten. 

Ingen person har hittills gripits som misstänkt i denna utredning. Polisen kan i nuläget inte offentliggöra vilka spår, bevis, bilder och filmer som förundersökningen har att bedöma. Materialet omfattas i nuläget av sekretess. Åtgärder och bedömningar inom förundersökningen hänvisas till Åklagarmyndighetens presstjänst. 

Polismyndigheten samverkar med Säkerhetspolisen och flera andra myndigheter inom ramen för brottsutredningen och säkerhetsbedömningar. 

Polisen genomför kontinuerligt analyser av vår omvärld och samverkar även med utländska beskickningar, samfund och organisationer. Vilka konsekvenser och åtgärder detta resulterar i kan vi av förklarliga skäl inte offentliggöra. Ofta genomför vi säkerhetshöjande åtgärder i dialog med den det berör.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.