Sök
Stäng Meny
Uppdaterad 07 januari 20.22

07 januari 14.11, Polisinsats/kommendering, Jönköping

Polis har avlossat skott efter tumult situation.

11:58 Polis larmades till området Österängen i Jönköping med anledning av att en man i en bostad skrikigt och agerat upprört. 

12:11 När polis anlänt till platsen för att kontrollera mannen visade det sig att han lämnat bostaden med ett tillhygge och tagit sig till ett skogsområde i närheten. När polis etablerat kontakt med mannen inne i skogen uppstår en tumult situation och en polis skadas. En annan polis har i samband med detta avlossat sitt tjänstevapen och träffat gärningsmannen. 

Både gärningsmannen och polisen har förts med ambulans till sjukhus. Vakna och talbara initialt. Frågor om skadeläget hänvisas till sjukvården.

13:02 Området har spärrats av och trafiken vid Kungsängsvägen har stängts av. Det finns ingen fara för allmänheten. 

13:10 En förundersökning gällande försök till mord har inletts.

14:21 En förundersökning gällande tjänstefel har inletts. Det görs enligt rutin när en polis har avlossat sitt tjänstevapen. Det ärendet kommer utredas av särskilda utredningar (SU). 

14:40 Gärningsmannen är i 35-årsåldern.

15:31 Den polis som förts till sjukhus har mycket allvarliga skador. 

16:53 Husrannsakan i misstänkts bostad är utförd och så även dörrknackning i området.

Drönare och polisens hundar har använts i samband med brottsplatsundersökningen som snart avslutas

Förundersökningen omfattar också grovt vapenbrott som syftar på det vassa tillhygget.

18:55 Det grova vapenbrottet visade sig vara ett vapen som hittades på den misstänkta gärningspersonen..  Polisen skadades dock av ett vasst tillhygge.

20:21 Förtydligande. Rubriceringen om grovt vapenbrott gäller ett skjutvapen som kunnats säkras i samband med att den misstänkte gärningsmannen grips. Skadorna på polisen kommer från det som i denna text beskrivits som ett vasst tillhygge.

Vi återkommer under morgondagen med information om hur talespersoner från polisen kommer vara fortsatt tillgängliga i detta ärende.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.