Sök

01 juni 07.56, Sammanfattning natt, Västerbottens län

Ett urval av nattens polisverksamhet klockan 00:00-07:00:

Under natten har polisen hanterat ett ärende i Umeå gällande sexuellt ofredande respektive ringa misshandel kopplat till krogmiljön.

Nedan följer ett urval av nattens ärenden samt en sammanfattning av polisens arbete i samband med Brännbollsyran i Umeå:

00:28 Försök till våld mot tjänsteman, Umeå
Polisen beordras till en krog i centrum där en ung man ska ha varit utåtagerande mot ordningsvakt. Mannen omhändertas för fylleri och anmälan upprättas gällande förgripelse mot tjänsteman och våld mot tjänsteman.

00:45 Trafikbrott, Skellefteå
Polisen stoppar och kontrollerar en personbil vid busstation. Föraren får en ordningsbot då bilen har körförbud. 

01:14 Trafikbrott, Skellefteå
Polisen stoppar och kontrollerar en personbil i centrum. Föraren får en ordningsbot då bilen har tonade framrutor, vilket är otillåtet.

01:55 Bråk, Skellefteå
Polisen beordras till en krog i centrum med anledning av att en person på plats ska ha fått en smäll enligt inkommande uppgifter. Mannen ska inte ha uppsökt sjukvård enligt tillgängliga uppgifter. En person på platsen omhändertas för fylleri. Det finns ingen uppgift om någon misstänkt i ärendet.

Sammanfattning av polisens arbete i samband med Brännbollsyran i Umeå:

Under fredagskvällens och nattens polisinsats kopplat till Brännbollsyran i Umeå har polisen arbetat brottsförebyggande genom en hög närvaro kring festivalområdet. Besökarna har upplevts glada och positiva och berusningsnivån upplevdes initialt som hög då ett flertal personer nekades inträde till området av ordningsvakter på grund av hög berusningsgrad.

Detta renderade i att ett tiotal ungdomar under 18 år omhändertagits med stöd av LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer och överlämnats till vårdnadshavare. Utöver dessa ungdomar har även ett fåtal vuxna omhändertagits med stöd av LOB på grund av hög berusning.

Ett tiotal polisanmälningar har upprättas gällande bland annat ringa narkotikabrott, misshandel, stöld, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Sett till antalet besökare är än dock polisens uppfattning att kvällen har varit lugn och att majoriteten av besökarna som patrullerna har mött har haft en positiv attityd och uttryckt att man haft en trevlig upplevelse på evenemanget.

Inför festivalens sista dag önskar polisen att besökare till festivalen respekterar fastighetsägarna i närområdet till festivalen. Som exempel har det förekommit att personer druckit alkohol och lämnat tomflaskor, krossat glas och annat skräp inne på förskoleområden. Tänk på att barnen skall kunna komma till sina förskolor på måndag och leka på dess innergårdar utan att riskera att skada sig på glaskross och liknande.

Alla besökare måste hjälpas åt och ta ett gemensamt ansvar att se till att kasta skräp i avsedda soptunnor som finns utspridda i och omkring festivalområdet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.