Sök
Uppdaterad 29 maj 19.08

29 maj 11.32, Övrigt, Södermanlands län

Övning i centrala Eskilstuna under onsdagen

240212_PDV_web_013A7066[1].jpg

Bland det värsta en polispatrull kan möta i sin tjänst är plötsliga dödliga attacker på människor. Svensk polis övar regelbundet på det scenariot och så kommer det att ske i Eskilstuna den 29/5 vid Faktoriskolan.

”Sverige har sedan i höstas höjt terrorhotnivån från en trea till en fyra på en femgradig skala. Det finns en betydande risk att motiverade gärningsmän kan planera och utföra terrordåd i Sverige. Detta måste polisen vara förberedd på för att tillsammans med andra blåljusmyndighete avbryta våldet och rädda liv”” säger biträdande lokalpolisområdeschef Robert Åkerström.

En patrull kommer att få ett övningslarm om någon form av pågående våldsbrott och kommer då att åka in i en händelse där en eller fler gärningsmän aktivt skjuter på figuranter. Därefter drar övningen igång med förstärkningar med olika kompetenser samt räddningstjänst och ambulanser. Totalt handlar det cirka 150 personer som övar eller deltar som figuranter.

”Det här en övning för verkligheten, ett tillfälle för alla blåljusaktörer att öva och leda tillsammans. Det är också en utmanande uppgift för poliserna att hantera men det förväntas av dem att de ska agera och stoppa det dödliga våldet. PDV, alltså pågående dödligt våld ställer otroligt höga krav på beslutsamhet och dådkraft. Nu övar vi för att vara redo.” säger Robert Åkerström.

Räddningsarbetet är beroende av att kommunikation och samspel på skadeplatsen fungerar mellan räddningstjänst, ambulans och polis. Allt detta måste övas för att fungera i ett skarpt läge.

Fler bilder finns att tillgå vid förfrågan. Mejla media.ost@polisen.se.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.