Sök
Stäng Meny

04 mars 15.31, Rattfylleri, Örebro

En man i sextioårsåldern har inom loppet av drygt fyra timmar rapporterats för rattfylleri två gånger.

Mannen kontrollerades 11.15 vid Boglundsängen i Örebro. Han blåste då positivt i sållningsinstrument och misstänks efter ytterligare kontroll för rattfylleri av normalgraden. Polisen omhändertog även mannens körkort. Fyra och en halv timme senare, klockan 15.31 stoppades mannen igen, på samma plats, kontrollerades igen och blåste även den här gången positivt. Den här gången uppmättes mannens påverkan till ett ännu högre värde än tidigare och han har nu rapporterats för grovt rattfylleri plus olovlig körning. 

Fakta rattfylleri

Gränsen för rattfylleri är 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, vilket motsvarar ungefär 0,2 promille i blodet. Gränsen för omhändertaget körkort vid rattfylleri är från 0,15 milligram alkohol per liter utandningsluft. Det är Transportstyrelsen som beslutar om återkallelse av ett körkort.

Påföljden för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader.

Grovt rattfylleri

Gränsen för grovt rattfylleri är 0,50 milligram alkohol per liter utandningsluft, som motsvarar ungefär 1,0 promille i blodet. Även påverkade förare som inneburit en avsevärd fara för trafiksäkerheten, kan rapporteras för grovt rattfylleri även om de inte nått upp till gränsvärdet.

Påföljden är fängelse i högst två år.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.