Sök
Uppdaterad 07 mars 12.21

06 mars 01.32, Detonation, Göteborg

Två st detonationer i Västra Frölunda.

Med någon minuts mellanrum har två detonationer skett vid trappuppgångar vid Södra Dragspelsgatan. Inga personer som är skadade men materiella skador på entrédörrarna vid de bägge uppgångarna. 

Brottsrubricering är grov allmänfarlig ödeläggelse samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Nationella bombskyddet är aktiverad tillsammans med forensiker som ska utföra brottsplats undersökning. 

I nuläget kan ingen mer information ges.

Uppdatering: 05:30

Nationella bombskyddet har gjort bedömningen att platsen är säker och brottsplatsundersökning av tekniker har påbörjats. Avspärrningarna av de bägge platserna kvarstår tillsdess att deras undersökning är klar. En boendes har fått lindriga skärskador men har ej varit i behov av att uppsöka sjukvård.

Uppdatering 06:39
Polisens tekniker är klara på plats, men polisen kommer att ha en fortsatt hög närvaro vid och omkring de aktuella brottsplatserna. Syftet med detta är att skapa trygghet, men också att inhämta mer information.

Huruvida händelserna är kopplat till kriminella nätverk eller inte är inget som vi i dagsläget kan bekräfta. Vi har dock sett historiskt att den här typen av dåd ofta är kopplat till gängmiljö, och vi finner det inte osannolikt att det är så även i dessa två fall. 

I dagsläget är ingen gripen, men vi arbetar aktivt i ärendet i sökandet efter en eller flera gärningspersoner.
Har du sett eller hört något som kan vara viktigt för oss kopplat till händelserna, ring 114 14. Om det är brådskande, ring 112.

Uppdatering 240307
Efter ett intensivt utrednings- och spaningsarbete hämtade polisen under gårkvällen en man i 19-årsåldern till förhör. Ytterligare en man i 19-årsåldern, som var anhållen i sin frånvaro, greps vid samma tillfälle. Personerna är kända av polisen sedan tidigare. Efter förhör är nu båda männen anhållna. Den ena är misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse och den andre för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisen jobbar vidare i ärendet med ytterligare utredningsåtgärder, dels kopplat till de två anhållna och till ärendet i övrigt. Det går inte att utesluta att ytterligare personer kommer frihetsberövas.

Att det sitter två personer anhållna i ärendet är ett led i ett samordnat arbete mellan olika enheter inom polisen. Polisen kommer även jobba vidare med trygghetsskapande arbete i form av bland annat dörrknackning.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.