Sök
Stäng Meny

Fler frihetsberövade för blåljussabotage: ”Förstod att ni skulle komma"

Ytterligare tre personer har den här veckan hämtats och därmed också frihetsberövats av polis med anledning av händelserna i Sveaparken förra året.

Dessutom har ytterligare en person som var häktad i annat brott delgivits misstanke om brott kopplat till detta, och en person som sen tidigare varit efterlyst för Sveaparken kunde gripas i fredags.

De fem männen, 34, 24, 34, 23 och 26 år gamla, sitter nu i förhör och misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med upploppet som uppstod till följd av den allmänna sammankomst som planerades att hållas i Örebro den 15 april 2022.

Mycket material som skapat bra förutsättningar för polisen

Med över 700 timmars filmmaterial har utredningsarbetet att upptäcka brott som begicks på platsen inte varit svårt att finna. Utmaningen har dock varit att i det materialet hitta de brottsliga handlingar som varje respektive individ gjorde på platsen och att identifiera dem.

– Vet man med sig att man var i Sveaparken den dagen och gjorde något brottsligt, exempelvis kastade sten mot polisen, så har det med all sannolikhet fångats på film, betonar Emelie Bodegrim.

En del av de som var där har nog dessutom haft på känn att de förmodligen inte skulle klara sig undan åtal. Kommentaren ”Jag förstod att ni nog skulle komma” hördes i samband med att en person skulle hämtas in till förhör x antal månader efter den faktiska händelsen där i Sveaparken.

Bild- och filmmaterial hjälper ju både i utredningsläget men såklart också i rättegångsläget och så som huvudförhandlingarna artat sig har det ju i det stora hela knappt behövts vittnen eftersom materialet fungerat som just det.

– Så inget ont som inte har något gott med sig. Den här händelsen och efterföljande utredning har utvecklat oss och vårt sätt att jobba, vilket vi såklart tar med oss in i framtida utmaningar eller situationer vi ställs inför, fortsätter Emelie Bodegrim.

92 individer frihetsberövade – än så länge

I nuläget har totalt 92 antal personer varit frihetsberövade till följd av händelsen. Åtalen handlar till störst del om grovt sabotage mot blåljusverksamhet för att man med våld eller hot om våld stört det polisiära arbetet på plats, det vill säga hantera att en allmän sammankomst ska kunna genomföras.

Utredningen för den här händelsen pågår fortsatt med full kraft och fler frihetsberövanden lär bli aktuella.