Sök
Stäng Meny

Knäckta kryptochattar ledde till fällande dom för mordförsök

En man har dömts till åtta års fängelse för ett mordförsök i Hässelby juli 2020 av Solna tingsrätt.

I slutet av juli 2020 utfördes ett mordförsök i Hässelby mot en aktör i ett kriminellt nätverk. Mannen utsattes för skottlossning och blev träffad av en kula när han försökte fly från platsen. Gärningsmannen flydde efter skottlossningen i en väntande flyktbil.

Genombrott i utredningen genom fransk polis

Efter mordförsöket genomfördes ett omfattande arbete av bland annat patrullerna som var först på plats, kriminaltekniker, dörrknackningspatruller och utredare med flera.  

– Det inledande utredningsarbetet gav inte tillräckligt med bevisning för att någon skulle kunna åtalas för brottet, vilket gjorde att utredningsarbetet stagnerade, säger utredaren vid grova brott i Järva.

Ungefär 1,5 år efter mordförsöket lyckades fransk polis knäcka en krypterad chattapplikation. Fransmännen delade med sig av stora mängder data till svensk polis, vilket resulterade i flera stora genombrott i utredningar av grova brott i Sverige, så även i det här ärendet.

– När vi fick materialet från chattapplikationen ledde utredningen mot en från oss välkänd individ inom den kriminella miljön. Genom ett tidskrävande analytiskt utredningsarbete kunde vi till slut gå från ingen misstänkt i ärendet till ett åtal med fällande dom, säger utredaren i Järva.

Enig tingsrätt

Enligt tingsrättens bedömning är det bevisat att den dömde mannen var på platsen vid det aktuella tillfället och att det var han som avlossat skotten mot målsägande, varav ett skott träffade. Mannen dömdes till åtta års fängelse av en enig tingsrätt den 31 juli 2023.

Ärendet är överklagat och ska prövas i hovrätten inom kort.