Sök
Stäng Meny

Långa fängelsestraff för grova narkotikabrott - 500 kilo i beslag

Nära 40 års fängelse när sex män dömts i två olika ärenden.

I slutet av november 2022 gjorde polisen i Uppsala en spaningsinsats i ett narkotikaärende. Det ledde till att polisen grep ett antal personer, bland dem en 55-årig man från Stockholm. Polisen i Stockholm kopplades in och gjorde en husrannsakan i 55-åringens bostad där en 53-årig man befann sig. När polisen i gjorde en spaningsinsats på 53-åringens adress var två män i 30-årsåldern i färd med att lasta kartonger från ett förråd. Kartongerna visade sig innehålla en stor mängd narkotika.

I anslutning till förrådet hittade polisen cirka 255 kilo amfetamin och 220 kilo cannabisharts. I en av männens bostad fanns ytterligare cirka 16 kilo cannabisharts. De har tillsammans hanterat cirka 500 kilo narkotika.

Del i organiserad verksamhet

Kommunikation i krypterade chattar styrkte männens inblandning i brotten. Dessutom band mobiluppkopplingar samt dna på kartonger och narkotikaförpackningar männen till platsen.

Nacka tingsrätt dömde i sommar männen för synnerligen grova narkotikabrott. Brotten bedömdes som synnerligen grova eftersom de varit en del i en organiserad verksamhet och en mycket stor mängd narkotika hanterats i syfte att sälja.

Påföljd:

  • Man 55 år: 7 år och 10 månader
  • Man 35 år: 7 år och fyra månader
  • Man 32 år: 7 år och fyra månader
  • Man 53 år: 7 år och fyra månader

Ärende två - 1,4 kg kokain

I ett andra ärende dömde Stockholms tingsrätt i sommar två män för grovt narkotikabrott. Männen, 26 och 27 år, greps på ett universitet i Stockholm med cirka 1,4 kilo kokain och 90 gram cannabis i sina ryggsäckar.

En av männen hade ytterligare 9 gram cannabis i sin tröja. I hans bostad fanns dessutom en mindre mängd cannabis tillsammans med mycket kontanter. Brottet bedömdes som grovt eftersom männen hanterat stor mängd narkotika i syfte att sälja.

Påföljd:

  • Man 27 år: 5 år och 6 månader
  • Man 26 år: 5 år och 4 månader

Den 27 åriga mannen dömdes även för tre fall av olaga hot, ofredande och tre överträdelser av kontaktförbud.