Sök
Stäng Meny

Så arbetar polisen med måndagens fotbollsmatch i Norrköping

Idag måndag den 21 augusti spelar IFK Norrköping hemma mot AIK i herrallsvenskan i fotboll. Polisen har en bra dialog med arrangören och matchen kommer att genomföras som vanligt.

Under torsdagen (17 aug) tog Säkerhetspolisen beslut om att höja terrorhotsnivån för Sverige. Det beslutet påverkar inte vilka allmänna sammankomster som kan genomföras. Polisen ökar istället dialogen med arrangörer och andra samverkanspartners för att säkerställa att varje enskild sammankomst ska ha så tydliga och bra förutsättningar som möjligt. När det gäller måndagens fotbollsmatch arbetar polisen tillsammans med arrangören för att som vanligt få till ett tryggt evenemang utan våld och ordningsstörningar.

- Polisens fokus är att matchen ska bli en tillställning där alla ska kunna känna sig trygga och säkra. Vi är väl medvetna om säkerhetsläget och har haft en dialog både med arrangören och Norrköpings kommun kring arrangemanget. Vi organiserar oss med en särskild kommendering för att kunna ingripa om ordningsstörningar eller brott begås. Du kommer kunna se många poliser i tjänst under måndagen i Norrköping, säger Peter Wahlberg, kommenderingschef för den särskilda händelsen.

Påverkan för boende

Matchen kommer att innebära en påverkan på trafiken i anslutning till PlatinumCars Arena, och på gator mellan arenan och resecentrum. En del platser i detta område kommer tidvis vara avspärrade för att minska risken för ordningsstörningar.

- Norrköpingsborna är vana vid hur vi jobbar i samband med matcher av lite större karaktär. Denna match blir inget undantag så vi önskar att alla i området har lite tålamod eller väljer andra färdvägar. Ska du till matchen kanske du kan undvika bilen för minskad trafik närmast arenan, säger Peter Wahlberg.

Mycket människor på en begränsad yta innebär också att det finns risk för ordningsstörningar. Det är arrangören, IFK Norrköping, som ansvarar för ordningen inne på arenan och på de platser som ligger i direkt anslutning till arenan. Visitation av publiken kommer att ske vid entréerna. Kom i god tid så att du inte missar matchstarten.

Polisen flyger med drönare

För att ha en bra överblick från luften så kommer polisen under måndagen att använda UAS med kamera (drönare). Detta för att kunna se hur folkmassor rör sig samt att vid behov kunna identifiera personer som har begått brott. En begränsad mängd personer kommer att ha tillgång till bildmaterialet.

Kontakt för media

Peter Wahlberg
Kommenderingschef
Intervjuer görs under måndag förmiddag. Kontakt via media.ost@polisen.se.