Sök
Stäng Meny

Gör det svårt för tjuven att ta sig in

På senare tid har det anmälts ett antal villainbrott i Västerbotten. Polisen vill uppmana allmänheten att vara uppmärksam den kommande helgen.

Under vecka 33 anmäldes fyra villainbrott i Skellefteå och under vecka 34 anmäldes fyra villainbrott i Umeå. Tillvägagångssättet är liknande i samtliga fall, vilket gör att polisen misstänker att det kan finnas ett samband.

– Bedömningen vi gör, med tanke på rörelsemönstret och det liknande tillvägagångssättet, är att det möjligen kan ske fler inbrott i länet under helgen. Under helgerna åker nämligen folk bort i större utsträckning. Vi vill helt enkelt att folk är extra uppmärksamma, säger Daniel Karlsson, vid polisen i Västerbottens brottssamordning.

Det finns flera sätt att minska risken för att drabbas av inbrott. Generellt är det bra att göra det svårt för tjuven att ta sig in. Se till att fastigheten är låst med ett bra lås, ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid dörrar. För att inte lämna bostaden helt obevakad går det att förbereda sig genom att exempelvis meddela grannar att du kommer att vara bortrest, be någon ta hand om din post och använd timer på lampor och radio som går igång vid olika tidpunkter. Undvik att tala om på sociala medier, blogg eller telefonsvarare att du inte ska vara hemma.

– Var gärna extra vaksamma över vilka personer och bilar som rör sig i ert område och ring gärna polisen om ni ser något som avviker, säger Daniel Karlsson.


Daniel Karlsson, vid brottsamordningen i Västerbotten, finns tillgänglig för eventuella mediefrågor under dagen. Han kan kontaktas via polisens växel 114 14.