Sök
Stäng Meny

Stopp av fordon förhindrade sprängning i södra Stockholm

Att en polispatrull i februari i år stoppade och kontrollerade en bil i Skogås har lett till att fyra personer nu dömts för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.

I början av februari 2023 skulle en polispatrull göra en fordonskontroll. Bilföraren stannade inte på polismans tecken och efter ett kortare förföljande fick polisen stopp på bilen i Skogås.

I bilen fanns två ungdomar och en minderårig förare. Ungdomarnas telefoner togs i beslag och i telefonerna hittades konversationer om bland annat en frisörsalong i Gubbängen som skulle sprängas. Vid husrannsakan hos ungdomarna hittades en revolver, ammunition, en skyddsväst och en sprängladdning.

– Det har inte kunnat styrkas fullt ut vilken frisörsalong som skulle sprängas. Det var planerat att genomföras den 3 februari men ställdes in då det var för mycket poliser ute. En sprängning i Gubbängen var med andra ord nära förestående, säger Ebba Schullström på grova brott, polisområde Stockholm syd.

Det fanns många DNA-spår på det som hittades. På sprängladdningen hittades DNA från en person som är vän med en av ungdomarnas släktingar och förmodas ha byggt bomben. Den förmodade bombmakarens och en av ungdomarnas DNA fanns på revolvern som hittades. På stubinen till bomben fanns också en fjärde persons DNA.  I den förmodade bombmakarens telefon hittades även information som ledde till personer i Sundsvall.

En av personerna i Sundsvall visade sig vara den fjärde personen vars DNA hittats på stubintråden. På den personens telefon hittades filmer där de hanterar revolvern och annat som pekar på att personen har försett bombmakaren med sprängdeg.

Fakta

Dom 23-08-17 i Södertörns tingsrätt B 1827-23

Påföljden:

”Bombmakaren”, fängelse 3 år samt utvisning i 10 år.

Leverantör av sprängdeg, fängelse i 2 år och 6 månader.

Ungdom som hanterat vapen och apterad bomb, ungdomsvård och 130 timmar samhällstjänst.

Ungdom som hanterat apterad bomb, ungdomsvård och 100 timmar samhällstjänst.

Ungdom som hanterat vapen på video, frikänd.