Sök
Stäng Meny

Topsning av tjuv löste grov våldtäkt på barn

En grov stöld mot ett företag i Stockholm leder till att ett 6 år gammalt sexualbrott får ett avslut.

En eftermiddag i februari 2017 promenerar en 13-årig flicka i ett upplyst löpspår i en skog i Järfälla. Hon talar i telefon med en vän när hon blir överfallen av en tonårspojke. Förgäves kämpar flickan för att ta sig loss på olika sätt. Hon blir slagen och insläpad i skogen. I telefonen har flickans vän hört vad som hänt. Polisen blir larmad, men ingen vet var flickan är.

Tonårspojken utsätter flickan för våld och grovt sexuellt våld. Efteråt lyckas den skadade och svårt chockade flickan ta sig hem. Polisen larmas och flickan får sjukhusvård.

Trots kriminaltekniska undersökningar med säkrade spår, vittnesförhör och andra utredningsåtgärder förblir gärningsmannens identitet okänd. Efter en intensiv polisinsats och polisutredning blir ärendet nedlagt.

Träff på spår från 2017

I mitten av juni 2023 griper polisen sex personer misstänkta för grov stöld mot ett företag på Värmdö i Stockholm. En av de misstänkta är en 21-årig man som topsas under utredningen. Analysen visar att mannens dna stämmer överens med spår från överfallsvåldtäkten i Järfälla 2017.

Polisen återupptar ärendet och i slutet av juni häktas mannen för grov våldtäkt mot barn.

Attunda tingsrätt dömer mannen till fängelse i 1 år och 1 månad, utvisning från Sverige och förbud mot att återvända på 15 år. Han ska också betala ett skadestånd på 282 000 kr. Tingsrätten har vägt in att mannen var 15 år när han utförde gärningen och att han blivit dömd till 5 månaders fängelse för stölden på Värmdö.

– Domen är oerhört viktig, inte minst för att kunna ge den utsatta flickan med familj ett visst avslut efter en lång och tuff period, säger Gustaf Silfverstolpe, tjänsteförättande sektionschef för grova brott i Stockholm nord.