Sök
Stäng Meny

DNA-topsning löste 10 år gammalt våldtäktsförsök

Åtal väckt för våldtäktsförsök i Uddevalla 2013.

Under Uddevallakalaset 2013 blev en kvinna utsatt för ett våldtäktsförsök utomhus. Gärningen avbröts av förbipasserande och den misstänkta mannen sprang från platsen och förvann. Spår i form av den misstänktes DNA säkrades men ärendet lades ner då det vid den tidpunkten inte fanns fler spaningsuppslag. 

Nästan 10 år senare, i februari 2023, stoppas en man född 1995 i en trafikkontroll i Göteborg och han topsas i samband med förhör, misstänkt i ett annat ärende. Hans DNA gav träff mot de spår som säkrats under förundersökningen om våldtäktsförsöket i Uddevalla. 

"Finns det DNA går man inte säker"

– Detta ärende är ett lysande exempel på hur viktigt det är att vi topsar. Tack vare att han topsades kan vi nu lösa ett nästan 10 år gammalt våldtäktsförsök. Finns det DNA går man inte säker, säger Fredrik Brax vid polisen i Fyrbodal. 

Åklagaren väckte åtal mot mannen den 21 juni. Därefter fick polisen kännedom om att han hade lämnat landet. Preskriptionstiden på våldtäktsförsök är 10 år och då ärendet skulle komma att preskriberas den 27 juli 2023 inleddes nu ett intensivt arbete med att hitta, gripa och föra den misstänkte mannen tillbaka till Sverige.

– Mannen lokaliserades till Schweiz och en europeisk arresteringsorder utfärdades. Med hjälp av våra internationella samarbetspartners kunde vi gripa honom och han blev delgiven innan preskriptionstiden gick ut, berättar Fredrik Brax.

Greps i Schweiz

Mannen greps i Schweiz den 12 juli och han har nu förts tillbaka Sverige. Han häktades under torsdagen och rättegången kommer att hållas den 31 juli. 

– Från det att mannen begärdes häktad i sin utevaro tog det endast tog två dagar till dess att han hade gripits utomlands. I det här ärendet hade vi ett effektivt och väl fungerande samarbete mellan polis och åklagare här i Sverige men också med rättsliga aktörer på internationell nivå, säger Louise Larsson vid åklagarkammaren i Uddevalla.