Sök
Stäng Meny

Streetrace – ett sommarfenomen förenat med risk för både deltagare och publik

Under sommarhalvåret arrangeras så kallade streetrace återkommande på olika platser runtom region Väst.

Ett streetrace innebär att bilister tävlar mot varandra i höga hastigheter på allmänna vägar. Men att medverka innebär både ett lagbrott och en stor risk för liv och hälsa.

– Sommartid vet vi att det förekommer streetrace så gott som varenda helg, säger Niklas Svensson, kommunpolis i lokalpolisområde Storgöteborg syd. De innebär ofta en stor trafikpåverkan. Vägarna kan blockeras, vilket gör att utryckningsfordon får svårt att komma fram. Även handlarnas leveranser. Boende i närheten störs av oljudet.

– Det är svårt för oss att jobba systematiskt mot företeelsen eftersom varje enskild tävling hålls under en mycket kort tid – därefter förflyttar man sig till en ny plats för att undvika att bli upptäck av polis.

Arrangemangen saknar tillstånd och är därför olagliga. Och bilister som framför fordon i otillåten hastighet begår trafikbrott.

– Men framför allt riskerar man både sitt eget och andra bilisters liv. Även att vara åskådare medför stora risker, om en trafikolycka skulle ske.

– Det kan också vara värt att ha i åtanke är att det sannolikt inte finns något försäkringsbolag vars försäkring täcker olyckor som sker i samband med streetrace. Deltar man kör man alltså helt oförsäkrad.