Sök
Stäng Meny

Tonårspojke häktad för delaktighet vid mord i Hagalund

Idag den 7 juni häktades en 16-årig pojke misstänkt för mordet i Hagalund den 30 maj. Totalt är två personer häktade för mordet och två häktade för misshandel. En person är anhållen i sin frånvaro.

Den 30 maj fick polisen flera samtal om ljud som beskrevs som skottlossning. Enligt vittnen utbröt skottlossning i samband med ett bråk. På plats fann polisen två skottskadade personer som omhändertogs av sjukvårdspersonal. En man avled senare av sina skador.

Den 19-årige skottskadade mannen häktades misstänkt för mord efter händelsen. Han är även målsägare i två fall; mordförsök då han själv blev skjuten, samt grov misshandel efter blivit misshandlad av flera personer efter skottlossningen.

Ärendet utreds av grova brott-sektionen i nära samverkan med lokalpolisområde Solna. Flera faktorer har gjort att tonårspojken har kunnat häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och grovt vapenbrott.

– En viktig del i arbetet är inhämtning av övervakningsfilm och beslag som gjorts på och i anslutning till brottsplatsen. Utredare och analytiker har med digital bevisning kunnat identifiera personen som numera är häktad, säger utredningsledare Pontus Bark.

Polisen är intresserade av fler iakttagelser och personer som filmat händelser eller på annat vis har uppgifter att lämna till polisen hänvisas att kontakta 11414.

Flera våldsbrott genomförs av personer under 18 år

Polisen ser att de kriminella nätverken i stor utsträckning använder barn och ungdomar som utförare i exempelvis skjutningar.

– Att en misstänkt gärningsman är 16 år är tyvärr inget ovanligt. Det är heller inte ovanligt att det finns anstiftare bakom som använder unga på grund av att lagstiftningen ser ut som den gör. Hur det är i det är enskilda fallet när det kommer till hur många som är inblandade är dock för tidigt att uttala sig om, säger Pontus Bark.

Flera kommande åtal och rättegångar efter den senaste tidens våldsvåg

Stockholms län har haft en våldsutveckling sedan juldagen 2022 och mordet i Hagalund går att koppla till den pågående våldsspiral som sker på grund av konflikter mellan olika kriminella nätverk. En rad åtal och domar väntas komma inom de närmaste månaderna med kopplingar till den pågående våldsspiralen.