Sök
Stäng Meny

56-åring åtalas för mordförsök på tre poliser

Tre timmar efter att larmet kom kunde den 56-årige mannen gripas i utkanten av Alingsås. Då hade han vid flera tillfällen avlossat ett automatvapen, bland annat mot den första polispatrull som anlände. I dag åtalas mannen för mordförsök på tre poliser.

Larmet kom vid halv ett-tiden den 18 april om att en man setts försvinna in i skogen norr om Alingsås med ett automatvapen. Kort därefter hördes flera skott avlossas. När första polispatrull anlände sköt mannen mot poliserna innan han försvann in i ett skogsområde. Den särskilda händelse som inletts intensifieras och ett stort antal poliser inom olika grupper och funktioner deltog i sökandet efter mannen. 56-åringen lokaliserades efter ett tag till ett bostadshus där han kunde gripas med hjälp av regionala insatsstyrkan. Vid gripandet sköts mannen i benet och fördes till sjukhus.

56-åringen åtalas nu för mordförsök på de tre poliserna.

– Det är ett synnerligen grovt brott som kunde slutat mycket illa. Vi ser väldigt allvarligt på när poliser i sin yrkesutövning utsätts för beskjutning och hindras från att utöva sitt arbete. Kollegerna har fått så gott krisstöd vi kan förmå att ge efter händelsen, säger Klas Johansson, chef för polisregion Väst.

Efter gripandet fortsatte insatsen med att släcka de bränder som mannens skott hade orsakat. Polis, räddningstjänst och ambulans samverkade i insatsen.

– Det var ett väl utfört arbete som genomfördes av all blåljuspersonal på platsen, säger Johan Lundberg, chef för lokalpolisområde Alingsås.

Ett gediget polisarbete har nu lett fram till åtal som utöver mordförsök omfattar synnerligen grovt vapenbrott för innehav och hantering av automatvapnet samt mordbrand för att viss typ av lättantändlig ammunition avlossats ut i terrängen.

– Bevisningen mot gärningsmannen består huvudsakligen av myndighetspersonals och allmänhets iakttagelser, tillsammans med en rad tekniska undersökningar och analyser, säger Anders Lennartsson senior åklagare och förundersökningsledare.

Både under och efter händelsen hörde många människor av sig med uppgifter kopplade till skjutningen.

– Vi är tacksamma för det engagemang vi mötts av från människor som på något sätt varit engagerade i förhör och vid andra kontakter, säger Johan Lundberg, chef för lokalpolisområde Alingsås.

Under hela händelseförloppet avlossade mannen ett 40-tal skott. Det hela kunde ha slutat betydligt värre än det gjorde.

– Gärningsmannens agerande var mycket farligt ur flera perspektiv där marginalerna till dödlig utgång och andra stora skador var mycket små. I detta fall var det enbart tur som gjorde att utgången inte blev tragisk i skadehänseende, säger Malin Knoop, assistentåklagare och biträdande förundersökningsledare.

Huvudförhandlingen startar vid Alingsås tingsrätt den 8 november.

Åklagarens ärendenummer: AM-55528-23

Alingsås tingsrätts ärendenummer: B 742-23

Följande personer finns tillgängliga för media i dag, torsdag, klockan 13-14:

Klas Johansson, chef för polisregion Väst. För bokning av intervjutid kontakta Lars Grimbeck 010-565 27 81

Johan Lundberg, lokalpolisområdeschef Alingsås 010-565 81 91

Andreas Lennartsson, senior åklagare och förundersökningsledare 010-562 74 96