Sök

Åtal väcks efter stort narkotikatillslag

Fem personer åtalas för grovt narkotikabrott och synnerligen grovt narkotikabrott vid Eskilstuna tingsrätt.

Den 24 mars i år kontrolleras en personbil på E4:an i Jönköping. I samband med kontrollen genomförs en husrannsakan i bilen där man anträffar knappt 2 kg kokain och nära 50 kg cannabisharts. Utredningen leder ganska snart till en företagsby i Strängnäs där ytterligare husrannsakan genomförs två dagar senare.

I en krypgrund i Strängnäs anträffas 76,5 kg amfetamin, 1 kg kokain, knappt 120 000 narkotikaklassade tabletter, 15 kg cannabisharts och 7,50 kg cannabis. I ett traktordäck som finns på adressen hittas ytterligare 180 000 narkotikaklassade tabletter.

Det totala gatuvärdet på narkotikan uppskattas till över 32 000 000 kronor.

Flera inblandade är hemmahörande utomlands

Personerna som åtalas är fem män som är medborgare i Polen respektive Ukraina. Inledningsvis begärdes även en kvinna häktad misstänkt för brott. Hon är inte längre misstänkt.

Chauffören av bilen som stoppades i Jönköping är en man i 25-års åldern som är medborgare i Ukraina. Mannen åtalas för grovt narkotikabrott efter beslaget i bilen.

Mannen har i förhör uppgett att han genomfört transporter efter att ha fått olika adresser skickade till sig via olika appar. Mannen förnekar brott.

En man i 35-årsåldern som arbetar på den företagsby där narkotikan i Strängnäs anträffades åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott för sin inblandning i den narkotika som anträffats.

Mannen har i förhör erkänt medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

En 28-årig man åtalas för grovt narkotikabrott genom att ha överlåtit narkotikan som anträffades i bilen som stoppades i Jönköping samt för synnerligen grovt narkotikabrott i sin delaktighet i innehavet och förvaring av narkotikan som anträffades i Strängnäs. Mannen förnekar brott.

En man i 50-årsåldern åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott genom sin delaktighet i innehavet och förvaringen av narkotikan som anträffats i Strängnäs. En annan 27-årig man åtalas för medhjälp till grovt narkotikabrott genom sin inblandning i att vara kontakt mellan chauffören och den man som överlåtit narkotikan till honom. Båda förnekar brott.

Omfattande utredningsåtgärder har tillämpats

– Utredningsarbetet har varit omfattande och förundersökningsmaterialet består av bland annat avlyssnade samtal, större genomgångar och analyser av de tilltalades telefoner samt annan teknisk bevisning som binder de olika personerna till olika delar av de åtalade gärningarna, säger Tobias Lindblom, kammaråklagare i Eskilstuna.

Vidare förklarar Polisens utredare betydelsen av tillslaget:

– Det är en stor mängd narkotika som har försvunnit från gatan. Då narkotika är en starkt bidragande faktor till den pågående våldsvågen känns det givetvis bra att polisen kunnat stoppa den från att nå ut till vidare försäljning, säger Daniel Eriksson, gruppchef för grova brott i Polisområde Södermanland.


Mediefrågor

Daniel Eriksson, gruppchef för grova brott Södermanland
media.ost@polisen.se.

Tobias Lindblom, kammaråklagare i Eskilstuna
tobias.lindblom@aklagare.se.