Sök
Stäng Meny

Häktas för försök till våldtäkt – efter topsning i annat ärende: "Blev träff"

Foto av ett salivprovsprotokoll.

Arkivbild. Bild: Polismyndigheten

En man har häktats på sannolika skäl misstänkt för försök till våldtäkt. En topsning i ett helt annat ärende låg till grund för åklagarens begäran. – Inget annat knöt honom till brottsplatsen, säger kammaråklagare Carolina Frohm.

Det var i mitten av augusti som polisen började utreda ett ärende rörande försök till våldtäkt – brottet hade skett på södra delarna av Södermalm. Trots ett intensivt utredningsarbete kunde ingen person knytas till den aktuella händelsen.

Men under hösten topsades en man i 30-årsåldern i ett helt annat ärende. Misstankar väcktes mot mannen och genom en begäran om förtur till nationellt forensiskt centrum kom svaret snabbt. Radmila Vukota Axelsson är förundersökningsledare i polisområde Stockholm city.

– Vi körde mannens DNA mot beslag som fanns i ärendet, och det blev träff. Detta är ett tydligt exempel på vad topsning kan leda till, säger hon.

”Utan DNA-träffen i det här ärendet hade jag inte begärt honom häktad”

Den 19 oktober var det dags för häktesförhandling. Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för försök till våldtäkt. Att mannen topsades i en annan förundersökning har varit helt avgörande, menar kammaråklagare Carolina Frohm.

– Han är tidigare dömd för olika brott, men inget sexualbrott. Utan DNA-träffen i det här ärendet hade jag inte begärt honom häktad. Inget annat knöt honom till brottsplatsen, säger hon och fortsätter:

– En hel del har gjorts i förundersökningen och det kommer att hållas några kompletterande förhör. Men jag räknar med att utredningen bör vara klar inom kort.

Åtalsfristen löper ut den 2 november.