Sök
Stäng Meny

Lyckad gemensam insats mot arbetslivskriminalitet

Under torsdagen genomfördes flera myndighetsgemensamma kontroller i Eskilstuna. För polisens del slutade den med misstanke om brott på två punkter.

Insatsen är en del i A-krim, som är en regional samverkan mellan olika myndigheter.

Under torsdagen genomfördes insatsen genom ett gediget samarbete mellan bland annat  lokalpolisområdet, gränspolisen, Arbetsmiljöverket, Migrationsverket, Jämställdhetsmyndigheten och Skatteverket.

Den här gången riktade sig insatsen mot två typer av branscher där man kontrollerade en byggarbetsplats samt ett företag inom fordonsbranschen.

Rättsläge

På plats på en av arbetsplatserna anträffades en kvinna som fick poliserna att misstänka innehav av narkotika. Vid en kontroll på platsen kunde det dock inte stärkas.

Man fann också en man som försökte gömma sig från patrull, men som sedan kunde kontrolleras. Han befann sig olovligen i Sverige och är nu tagen i förvar.

Insatsledare Markus Kron är nöjd.

- Jag är jättenöjd med polisens agerande. Det är ofta så att det kanske är de andra aktörerna som får mer resultat vid en sån här insats än vad polisen får. Men i detta fall fick ju vi faktiskt en person tagen i förvar och ett misstänkt narkotikabrott på vårt bord, säger han.

Den förvarstagne mannen beläggs nu med flera års återreseförbud till Sverige.

Flera brister

Flera av de andra myndigheterna fann även de brister på de kontrollerade arbetsplatserna. Bland annat stoppades arbete på hög höjd, då det ansågs finnas otillräckliga säkerhetsåtgärder.

Insatsen under torsdagen kunde genomföras obehindrat.

- Det var någon som försökte gömma sig och visade falskt id initialt när vi kom, men i övrigt var det väldigt lugnt. Alla inblandade kunde utföra sina kontroller utan problem.

- Det här är ett väldigt viktigt samarbete. Syftet är ju att vi ska gå på dem som utnyttjar systemet för egen vinning och som sysslar med multikriminalitet, avslutar Kron.

Till media:

För frågor kring insatsen finns presstalesperson Angelica Forsberg
tillgänglig på 010-5665470