Sök
Stäng Meny

Misstänkt människoexploatering utreds

I dag omhäktades två personer som misstänks för övergrepp i rättssak – de misstänks nu även för människoexploatering.

I augusti genomfördes en gemensam myndighetsinspektion mot ett företag i bärindustrin i Åsele. Representanter från bland annat Arbetsmiljöverket, Kronofogden och Polismyndigheten deltog vid insatsen. I samband med den framkom omständigheter som ligger till grund för misstankarna.

I dag omhäktades en man och en kvinna som suttit frihetsberövade sedan slutet av september gällande misstanke om övergrepp i rättssak i Åsele. De misstänks nu även för människoexploatering.

Åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet leder ärendet och polisens avdelning för grova brott i Västerbotten biträder i utredningen.

– Under den gångna veckan har polisen i Västerbotten bedrivit ett omfattande utredningsarbete där vi bland annat har hört ett tiotal thailändska bärplockare som bekräftar bilden och misstankarna, säger David Helgesson, chef vid polisens avdelning för grova brott i Västerbotten.

Polisen arbetar vidare med ärendet och ett stort antal förhör kommer att hållas. Det ska utredas om något brott begåtts gällande villkoren för utländsk arbetskraft som kommit till Sverige för att plocka bär.

– Det är flera utredningsåtgärder som ska vidtas. Ärendet innefattar ett stort antal personer varav många har lämnat landet, alla är inte hörda och detaljer kan därför inte lämnas, säger David Helgesson.

Det finns inte mer information att lämna i nuläget.


I dag klockan 13.00-13.30 finns David Helgesson, chef vid polisens avdelning för grova brott i Västerbotten, tillgänglig för eventuella mediefrågor.